-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

TRI PRIRODNA LIJEKA PROTIV BOLI U GRLU I TEŠKOG GUTANJA

Najnovije vijesti

Bol u grlu prilikom gutanja, povišena temperatura, glavobolja i bolovi u zglobovima i mišićima ukazuju na anginu ili tonzilitis, jednu od najraširenijih zimsko-proljetnjih bolesti.
Najčešće se radi o upali prouzrokovanoj streptokokom koja zahvata ždrijelo, krajnike ili limfne čvorove na vratu. Bolest zahtjeva liječenje, a terapija se određuje nakon uzimanja brisa iz grla. Međutim, postoje narodni recepti pomoću kojih mogu da se ublaže početni simptomi i bolovi u grlu.

Probajte i ovo: četiri kašike žalfije skuvajte u dvije čaše vode, ostavite da stoji pola sata, procijedite i ispirajte grlo više puta dnevno
TOPLE OBLOGE OKO VRATA – Meku tkaninu natopite rastvorom sirćeta i vode, rakijom ili razblaženim alkoholom, stavite oko vrata i preko obmotajte deblju maramu ili šal. Oblog držite najmanje dva sata.

MOĆNI LIMUN – U početnom stadijumu angine efikasna su sredstva na bazi limuna. Narodni ljekari savetuju da se u ustima, što bliže krajnicima, drže po dvije kriške limuna, očišćene od kore, i lagano sisaju. Kad limun omekša, možete ga progutati, a isti postupak ponovite kroz pola sata.

SREDSTVA ZA ISPIRANJE GRLA – U čašu sveže iscijeđene cvekle sipajte kafenu kašičicu zdrobljenog bijelog luka, pa prelijte čašom prokuvane i ohlađene vode. Ostavite da odstoji pet-šest sati, ali mješajte na svakih pola sata, zatim procijedite i ispirajte grlo nekoliko puta na dan.

izvor: kucnilekar

foto: Ilustracija