Tri ravnopravne nagrade za bijenale radova na papiru

Žiri Međunarodnog bijenala radova na papiru “Prijedor 2018” dodijeliće tri ravnopravne nagrade autorima Vesni Dobričić iz Srbije, Ahmetu Sinasiju Isleru iz Turske i Kleu Vilkinsonu iz Australije. Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je Srni da se žiri ove godine opredijelio da, osim ove tri ravnopravne nagrade od po 500 evra, dodijeli posebna priznanja autorima Katarini Zrnić i Nataliji Kiš iz Srbije, te Beti Bricelj iz Slovenije.

“Na konkurs za Drugi međunarodni bijenale radova na papiru prijavila su se 163 autora iz 23 države, sa svih kontitenata osim Afrike, a od 296 radova, žiri je odlučio da na izložbi bude predstavljeno 115 autora sa 191 radom”, naglasio je Radonjić i dodao da je ovo jedino međunarodno bijenale u Republici Srpskoj i jedinstveno u BiH.

On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja likovnih umjetnika iz cijelog svijeta, kao i zbog toga što će umjetnička zbirka Muzeja sada biti bogatija za 124 nova rada. Nagrade će biti uručene u srijedu, 22. avgusta, na izložbi koja će od 20.00 časova biti otvorena u Muzeju Kozare, a iste večeri od 21.00 čas dio radova biće izložen i u Galeriji “Sreten Stojanović”.
Radonjić je podsjetio da su pravo učešća na Međunarodnom bijenalu radova na papiru “Prijedor 2018” imali likovni stvaraoci kojima je data potpuna sloboda izbora teme i tehnike, te da su na konkurs mogli da prijave najviše dva rada, i to isključivo u istoj izložbenoj kategoriji – slikarstvo, crtež i grafika, fotografija, primijenjena umjetnost i intermedija.
Radove je ocjenjivao međunarodni žiri u sastavu Majkl Nikson iz Velike Britanije, LJiljana Subotić iz Srbije i Milivoje Unković iz BiH.

SRNA

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!