11.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

TRI ZGRADE ZA NEPROFITNO SOCIJALNO STANOVANJE

Najnovije vijesti

Grad Prijedor trenutno na raspolaganju ima pet stanova za neprofitno socijalno stanovanje, koji su na upotrebu predati 2013. godine, kada je Gradska uprava usvojila Strategiju neprofitnog socijalnog stanovanja. U implementaciju ovog modela stanovanja Grad Prijedor je ušao u saradnji sa organizacijom CSR.

– U toku je izgradnja stambene zgrade na Pećanima za 50 porodica. Taj broj biće povećan za još 52 stana u dvije stambene jedinice u Raškovcu, čija bi izgradnja trebalo da počne u toku ove  godine – rekla je viši stručni saradnik za komunalne poslove grada Prijedora, Rajka Zdjelar.

U zgradu na Pećanima, čiji se završetak očekuje krajem ove godine, biće useljena lica iz kategorije izbjeglog i raseljenog stanovništva. Trenutno je u toku odabir potencijalnih korisnika stanova koji su se javili na javni poziv. Što se tiče zgrada koje će biti izgrađene u Raškovcu, ciljna grupa su lica koja se nalaze u alternativnom i kolektivnom smještaju. Ovo je model stambenog zbrinjavanja porodica koje nisu u mogućnosti da imaju vlastiti stambeni objekat ili da plaćaju tržišnu cijenu stranarine. On se već decenijama primjenjuje u razvijenim zapadnim zemljama, a Prijedor ga je usvojio među prvima u BiH. Izgradnjom ovih stambenih jedinica, određenim ciljnim grupama omogućuje se da riješe svoje stambeno pitanje kroz zakup do trajnog rješenja, kaže Zdjelareva. Korisnici ne mogu  otkupiti stan koji dobiju na korištenje, jer se radi o vlasništvu grada.  Stanarina koju plaćaju je simbolična, a podrazumijeva se i plaćanje pripadajućih režija.

Z. J.

foto: Arhiva