U  Prijedoru su večeras s građanima,  na tribini „Odgovornost za budućnost“ razgovarali Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik RS, i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS. U ime domaćina, visoke zvanice pozdravio je Saša Bursać, predsjednik GO SNSD Prijedor, rekavši da je Prijedor velik i značajan grad u RS.

–  Ovo je prilika da dobijemo odgovore na teme koje zanimaju Prijedorčane počev od infrastrukturnih projekata, do onih na nivou RS, ali i aktuelnih zajedničkih tema – rekao je Bursać.

Željka Cvijanović, predsjednik RS, smatra da su, kako je rekla, vremena opterećena određenim temama, te je dobro građanima, ali i članovima SNSD-a, objasniti šta rade u budućem periodu.  

– Sigurna sam da će Prijedor, kao  i sve naše druge opštine i gradovi širom Republike Srpske, prepoznati ono što je politika SNSD-a. Ta politika je mirna, stabilna Republika Srpska koja čuva i brani svoje nadležnosti i koja razvija infrastrukturu, popravlja stvari u svim oblastima i nosi odgovornost za određene procese – istakla je Cvijanovićeva.   

Javna tribina u Prijedoru organizovana je s ciljem da se građani upoznaju sa neustavnim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

– Vidite samu ironiju u toj rečenici da Ustavni sud donosi neustavnu odluku,  što u svijetu nigdje nije zapamćeno. Ustavni sud bi trebalo da štiti ustavnost jedne države i zakonitost, ali ovdje se radi o političkim odlukama koje idu na štetu Republike Srpske – rekao je Višković.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je „da je rukovodstvo SNSD-a odlučilo da se sretne s narodom i to na vruću temu koja se zove naša prava vezana za Dejtonski sporazum“.

– Očigledno je da, kad je riječ o Dejtonskom sporazumu, postoje dvije faze. Prva je faza kada su Amerikanci i međunarodna zajednica stajali iza onog što se zvalo slovo Dejtonskog sporazuma. A onda su odustali i zajedno s Bošnjacima kreiraju neku Bosnu i Hercegovinu mimo Dejtonskog sporazuma koja treba da bude nametnuta nama kroz operacije koje je vršio visoki predstavnik, a sada vrši Ustavni sud. To je nešto što moramo da zaustavimo, da prekinemo i da kažemo da to nećemo – istakao je Dodik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše eskalaciju migranstke krize na grčko-turskoj granici, rekao je da vjeruje „da je došlo do promjene politike EU u smislu da je prestala s politikom otvorenih granica“.

–  Ušla je u poltiku odbrane granica. To podrazumijeva i upotrebu sile. Silom će spriječiti ulazak migranata i ja to podržavam – poručio je Dodik u Prijedoru. Ovo je nakon Doboja druga tribina pod nazivom „Odgovornost za budućnost“.

 M. Z.

PrethodniTRIBINA „ODGOVORNOST ZA BUDUĆNOST“
SlijedećiOTVORENA IZLOŽBA NOVOSADSKE UMJETNICE MARIJE JEVTIĆ DAJIĆ (video)