Umiranje od korone postalo je naša svakodnevica. Statistika je neumoljiva. Dnevno u Republici Srpskoj u prosjeku od virusa umre 20 ljudi. Njihova sahrana i troškovi koji je prate posebna su priča o kojoj se u javnosti vrlo malo govori.

Osim standardne pogrebne opreme za pokojnika, porodica u slučaju sahrane umrlog od korone mora izdvojiti i dodatna sredstva, koja nisu zanemariva i dostižu cifru i do 1.400 maraka. Niko od vlasnika pogrebnih preduzeća koja smo danas kontaktirali nije htio govoriti o tome, ali su nam u telefonskom razgovoru rekli da im se nerijetko dešava da porodica preminulog traži plaćanje sahrane u ratama.  

Najugroženiji su penzioneri. Čak i ranije, u normalnim okolnostima, bez pomoći Grada nisu mogli obaviti čin sahrane, navode u Udruženju penzionera i dodaju da je ove godine od korone preminulo 600 prijedorskih penzionera i nije im lako da obezbijede ta velika sredstva.

U preduzeću “Komunalne usluge” cijene sahrane nisu se mijenjale od 2015. godine, i za sada, kako tvrde, ne razmišljaju o poskupljenju.

Na groblju Pašinac u ovoj godini obavljene su 303 sahrane, a pretpostavlja se da je polovina umrla od posljedica virusa korona.

T.M.

Opširnije u “Novostima” RTV Prijedor.

PrethodniDRUŠTVENE MREŽE NOSE BROJNE OPASNOSTI
SlijedećiDO POLOVINE IDUĆE SEDMICE BIĆE SPREMNA SVA DOKUMENTACIJA