Stanje bezbjednosti u aprilu, na području Policijske uprave Prijedor, bilo je stabilno, ocijenio je načelnik Sretoja Vujanović, dodajući da je najveći dio aktivnosti policije u tom periodu bio usmjeren na poštivanje mjera i ograničenja koje je donio Republički štab za vanredne situacije. Većina Prijedorčana poštovala je propisane mjere ponašanja, što je doprinijelo lakšem radu policije, kazao je Vujanović, rekavši da je u tom periodu zabilježeno manje krivičnih djela nego u aprilu prošle godine.

– U toku aprila zabilježeno je 57 krivičnih djela, što je manje za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Po nepoznatom počiniocu počinjeno je 30 djela ili 52 procenta, a od ukupnog broja, rasvijetljeno je 77,8 posto – naveo je Vujanović dodajući da su među njima i četiri krivična djela nedozvoljene proizvodnje i prometa oružjem i eksplozivnim materijama, koja su prijavljena uglavnom u slučajevima nasilja u porodici i netrpeljivosti u okviru međukomšijskih odnosa. Vujanović je pozvao građane da prijave slučajeve posjedovanja oružja ili ukažu na lokacije gdje se ono nalazi kao odbačeno ili sakriveno, kako bi se protiv lica koja ih posjeduju sprovele zakonske mjere. On je rekao da je među krivičnim djelima zabilježen jedan slučaj posjedovanja opojne droge i privrednog kriminala. Javni red i mir narušen je u 151 slučaju, od čega se 95 odsto takvih prekršaja odnosilo na nepoštovanje policijskog časa ili prelaska u drugu lokalnu zajednicu u vrijeme zabrane. Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja,  zabilježeno je 60 posto manje nezgoda nego u istom periodu prošle godine, a nezgoda sa smrtnim ishodom nije bilo.

– Evidentirano je ukupno 38 saobraćajnih nezgoda, nije ih bilo sa smrtnim ishodom, a smanjen je i procenat težih i lakših tjelesnih povreda. Policijski službenici evidentirali su 1.046 prekršaja, dok je 50 vozača isključeno iz saobraćaja – naveo je Vujanović.

Od 15. maja biće realizovana akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu brzine kretanja uz upotrebu savremenih radarskih sistema “Trukam” i “Dual”.

– Od sredine mjeseca preduzećemo akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju uz zaustavljanje počinioca prekršaja kroz korištenje radarskih sistema – upozorio je načelnik PU Prijedor.

Iz Policijske uprave apelovali su na građane da poštuju mjere obaveznog korištenja zaštitne opreme, maski i rukavica, te zabrane i ograničenja u pogledu broja lica koja se okupljaju na javnim mjestima.

P. Š.

PrethodniDEMOS POMAŽE MJEŠTANIMA ROSULJA
SlijedećiMEĐU ZARAŽENIMA LJEKAR, GRADONAČELNIK U SAMOIZOLACIJI