Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

U BANJALUCI PROMOCIJA KNJIGE “TUZLA – ZLOČIN BEZ KAZNE”

NAJNOVIJE VIJESTI

 Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini organizuje danas u Banjaluci predstavljanje knjige “Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”.
Promocija će biti održana u 17.00 časova u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, najavljeno je iz Udruženja.

Knjiga je objavljena je lani, u godini u kojoj se navršilo 30 godina od egzodusa srpskog naroda tuzlanske regije, a svjedoči o zločinu nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije /JNA/ u Tuzli 15. maja 1992. godine i stradanju srpskog naroda tuzlanske regije tokom 20. vijeka.

U knjizi su objavljeni izvodi iz svjedočenja preživjelih pripadnika JNA, kao i brojni dokumenti koji dokazuju da je napad na marševsku kolonu JNA u Tuzli bio unaprijed pripremljen i izvršen prema ratnom planu tuzlanskog rukovodstva, sa tragičnim posljedicama po pripadnike JNA i srpski narod.

U napadu muslimansko-hrvatskih ekstremista na marševsku kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine ubijena su 54 pripadnika JNA. U ratu 1992-95. godine smrtno je stradalo 1.265 Srba tuzlanske regije, a oko 80.000 Srba protjerano je sa tog prostora.

Izdavači knjige “Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda” su Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Banjaluka i Izdavačka kuća Eparhije zvorničko-tuzlanske “Sinaj”.

Ovo je prva knjiga u ediciji “Svjedoci stradanja” koja ima zadatak da prikupljanjem i publikovanjem istorijske dokumentarne građe o stradanjima srpskog naroda tuzlanske regije doprinese njegovanju kulture sjećanja, kako se ne bi dogodila nova stradanja.

Pokrovitelji knjige “Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda” su Vlada Republike Srpske, Eparhija zvorničko-tuzlanska i grad Bijeljina.

Foto: Telegraf.rs

SRNA