U Brezičanima je večeras održana pretposljednja ovosezonska manifestacija „Veče kulturnog stvaralaštva“ koja je okupila učenike Osnovne škole „Jovan Cvijić“, Izvornu grupu „Potkozarje“, Kulturno-umjetničko društvo „Milan Egić“ iz ovog naselja te glumca Dramskog studija „Živko Desnica“ Milovana Srdića.

– Večeras sam se predstavio recitacijom Jovana Dučića. Uvijek je dobro nastupati u svom mjestu,  pred svojom publikom. Svaki takav nastup je lijep, jer se pokazuje znanje i  imanje ovog našeg mjesta – rekao je Srdić.

Izvorna grupa „Potkozarje“ predstavila se potkozarskom ojkačom. Po riječima vođe ove pjevačke grupe Slobodana Brdara, često nastupaju na sličnim manifestacijama, jer im je želja da sačuvaju srpsko izvorno pjevanje Kozare i Potkozarja.

– To nam je jedini cilj i time se bavimo preko 40 godina. Nas petorica pjevali smo večeras i pokazali mlađoj generaciji kako su to naši djedovi i očevi radili. Ukoliko to dopre do njihovog sluha, eto prilike da mladi nastave, a mi se lagano povučemo – rekao je Brdar.

KUD „Milan Egić“ iz Brezičana nastupio je sa drugim folklornim ansamblom, ženskom vokalnom grupom i tamburaškim orkestrom. Društvo ima oko 120 članova, rekao je Rajko Desnica, umjetnički rukovodilac ansambla narodnih igara i pjesama. Ana Marija Adamović, članica je KUD-a „Milan Egić“ već devet  godina.

– Ovo je nešto posebno što svima preporučujem, jer folklor nije samo očuvanje tradicije, nego i zabava, igra, putovanja, nešto predivno i jedno od najljepših iskustava u mom životu – rekla je ova četrnaestogodišnjakinja.

„Veče kulturnog stvaralaštva“ održava se pod pokroviteljstvom Grada Prijedora, a svoju završnicu imaće sredinom narednog mjeseca.

D. S.

PrethodniU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”
SlijedećiSAOPŠTENJE GRADSKE ORGANIZACIJE DNS-a PRIJEDOR