Služenjem liturgije u hramu posvećenom Vaznesenju Gospodnjem, mještani Busnova proslavili su krsnu slavu sela, Spasovdan.

Vjeru običaje i tradiciju ne smijemo napustiti, jer ukolikoliko to učinimo gubimo svoj identitet, poruka je koja je poslana iz Busnova, a ovakva okuplјanja su tu da čuvaju vjeru.

– Hvala gradonačelniku, Gradskoj upravi, Boračkoj organizaciji, ali i svim gostima koji su došli na ovo sveto mjesto,  da u molitvi proslavimo veliki praznik Vaznesenja Gospodnjeg. I nadam se da ćemo ovaj praznik proslavlјati još mnogo godina, okuplјajući se u ovom hramu – rekao Mihajlo Šinik, sveštenik u Parohiji Busnovi.

Nakon liturgije i litije, služen je parastos i položeni su vijenci na spomenik borcima iz Busnva koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te na spomenik žrtvama ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu. Vijence je položio i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je poručio da je obaveza svih nas da se sjećamo onih koji dali svoje živote za našu slobodu.

– Moramo da nјegujemo tradiciju, da čuvamo običaje i da se sjećamo svih žrtava. Hvala ocu Mihajlu što me je pozvao. Jer i on je mlad čovjek, koji je nedavno došao u ovu parohiju. I ja želim da mu pružim podršku i da zna da mu Gradska uprava stoji na raspolaganju, kao i svim mještanima Busnova  – izjavio je Pavlović

Parohija Busnovi broji oko 360 domaćinstva.

Z.J.