-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

U ČETVRTAK OBILJEŽAVANJE DANA USTANKA NARODA I NARODNOSTI BiH

Najnovije vijesti

Obilježavanje sjećanja na dan Ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu biće održano u četvrtak, 27. jula, tradicionalnim narodnim zborovanjem u Milića Gaju.
Pododbor Vlade Republike Srpske zadužen za obilježavanje značajnih istorijskih događaja i predstavnici Opštinske uprave Kozarska Dubica najavili su da će tom značajnom istorijskom događaju prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenka Savanovića.

Predviđeno je da obilježavanje 76 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašističke okupacije u Drugom svjetskom počne u 18.30 časova polaganjem vijenaca na partizanskom groblju u Knežici, a potom bi u 19.15 časova prisutnima na tradicionalnom narodnom zboru u Milića Gaju trebalo da se obrati predsjednik Republike i resorni ministar, saopšteno je iz Opštinske uprave Kozarska Dubica.

U 19.30 časova predviđen je prigodan umjetnički program.

Ustanak naroda i narodnosti BiH protiv fašističke okupacije pokrenut je 27. jula 1941. godine na Kozari pod vođstvom doktora Mladena Stojanovića, a u Milića Gaju u Kozarskoj Dubici tradicionalnim narodnim zborovanjem i okupljanjem učesnika i poštovalaca Narodnooslobodilačko rata /NOR/ i njihovih potomaka obilježava se taj događaj.

Očekuje se da će 27. jula u Milića Gaju počast žrtvama iz Drugog svjetskog rata odati preživjeli kozarački borci, učesnici Narodnooslobodilačkog rata, ali i građani i predstavnici brojnih udruženja potkozarskih opština Kozarske Dubice, Gradiške, Novog Grada i Kostajnice, te gradova Prijedora i Banjaluke.

Organizatori obilježavanja 76 godina od podizanja ustanka naroda u BiH protiv fašizma su SUBNOR Republike Srpske, Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i opština Kozarska Dubica.

Opštinska uprava Kozarska Dubica je za zainteresovane Dubičane obezbijedila besplatan prevoz autobusom do zborišta u Milića Gaju, koji će ispred sportske dvorane krenuti u 18.00 časova.

izvor: Srna

foto: Arhiva