U Kinu „Kozara“, u četvrtak u 20.00 časova, primjerno će biti prikazan dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“, autora Nedeljka Lajšića. Ovaj dokumentarac posvećen je narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji su poginuli u Bjelovaru, septembra 1991. godine. Prošlo je 26 godina otkako je Tepić, major nekadašnje JNA, poginuo digavši se u vazduh zajedno sa skladištem u Bjelovaru, ne dozvoljavajući da padne u ruke hrvatskim snagama.

Autor Nedeljko Lajšić kaže da je dokumentarac prvi put prikazan krajem septembra u Domu vojske Srbije u Beogradu, a premijera je prethodila otkrivanju spomenika majoru Milanu Tepiću koji se nalazi na početku ulice na Dedinju. Snimanje filma trajalo je nekoliko godina, a nastao je uz podršku prijedorske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila. Iza ovog vrijednog dokumentarnog ostvarenja, osim autora, stoje Gordana Vila, Zoran Baroš, Dejan Marinović, Dejan Kostić i Bojan Kurtović.

Nakon Prijedora, premijera ovog dokumentarca slijedi u Kozarskoj Dubici i Valjevu, rodnim gradovima Tepića i Mirkovića, a zatim u ostalim gradovima Republike Srpske i Srbije. Za prikazivanje ovog filma zainteresovane su mnoge zemlje. Na promociji u Prijedoru, kako je najavljeno, pored građana i visokih zvanica, prisustvovaće i članovi porodice majora Tepića.

M. Stegić

PrethodniSJEĆANJE NA EGZODUS SRBA IZ SANSKOG MOSTA (FOTO i VIDEO)
SlijedećiNOĆNI BANJALUČKI POLUMARATON: VUJIĆ PRVI, BUNIĆ DRUGI (FOTO)