-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

U DOMU KULTURE U OMARSKOJ UČENICIMA OSNOVNIH ŠKOLA ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE

Najnovije vijesti

Realizacijom Plana i programa prevencije maloljetničke delinkvencije u toku drugog polugodišta 2016/2017. godine na području Republike Srpske, policijski službenici Uprave za policijsku obuku i PS Omarska, dana 23.05.2017. godine u Domu kulture u Omarskoj, održali su predavanja na temu: „Edukacija učenika o negativnostima korištenja droga, o bezbjednosnim rizicima korištenja društvenih mreža i načinu reagovanja na seksualno uznemiravanje“.


Tokom predavanja učenicima i nastavnom osoblju su predočene negativnosti korištenja narkotičkih sredstava, prisutni su upoznati sa načinom vrbovanja potencijalnih narkomana od strane dilera, načinima odbrane od pokušaja vrbovanja, psiho-fizičkim posljedicama koje konzumiranje narkotičkih sredstava ostavlja na konzumenta.

Takođe su upoznati o bezbjednosnim rizicima i opasnostima korištenja društvenih mreža gdje im je predočeno poželjno i podrazumjevano ponašanje na internetu, kako da zaštite vlastite aktivnosti tokom korištenja društvenih mreža i način reagovanja na bezbjednosne incidente na društvenim mrežama.

Predavanjem je obuhvaćen i način reagovanja na seksualno uznemiravanje kao i oblici uznemiravanja te kako da preduprijede potencijalno uznemiravanje.
Cilj edukacije jeste da učenici prepoznaju negativnosti korištenja narkotičkih sredstava, podizanje svijesti o bezbjednosnim rizicima i opasnostima korištenja društvenih mreža, kako da prepoznaju oblike seksualnog uznemiravanja te da nauče kako da u tim slučajevima reaguju.
Predavanju je prisustvovalo 250 učenika OŠ „Vuk Karadžić“ iz Omarske i OŠ „Jovan Dučić“ iz Lamovite.

izvor: MUP RS