Na području grada Prijedora od 17. februara u funkciji je stacionarni radarski sistem za automatsku kontrolu i dokumentovanje saobraćajnih prekršaja. Kućišta su postavljena na tri lokacije, i to na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka, u mjestu Čirkin Polje, magistralnom putu Prijedor-Sanski Most, tačnije u Tukovima i magistralnom putu Prijedor-Novi Grad, u mjestu Brezičani. Radi se o savremenom sistemu, koji će na jednoj od ovih lokacija mjeriti brzinu kretanja vozila 24 časa i koji funkcioniše u svim vremenskim uslovima, rekao je Mario Milašin, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

– Ovaj radarski sistem snima brzinu kretanja vozila od pet do 350 kilometara na čas, vrši detekciju motornih vozila do 150 kilometara na čas i snima saobraćajne prekršaje na udaljenosti od 10 do 80 metara – dodao je on.

Od 17. februara do 2. marta evidentirana su 43 prekršaja prekoračenja brzine putem ovog radarskog sistema. Novčane kazne kreću se od 50 KM do 400 KM.

– Za prekoračenje brzine od 10 do 20 kilometara na čas, predviđena je novčana kazna u iznosu od 50 KM, za prekoračenje brzine od 20 do 30 kilometara na čas, predviđena je novčana kazna od 100 KM, dva kaznena boda i jedan mjesec zabrane upravljanja motornim vozilom i za prekoračenje preko 30 kilometara na čas, predviđana je novčana kazna od 400 KM, dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom i dva kaznena boda – objasnio je Milašin.

U prva dva mjeseca ove godine na području regije Prijedor evidentirano je 1.675 prekršaja prekoračenja brzine kretanja automobila, što je stopostotno povećanje u odnosu na isti period protekle godine. U istom periodu dogodile su se 133 saobraćajne nezgode, u kojima su stradale četiri osobe. Zato iz Policijske uprave apeluju na vozače da poštuju saobraćajna pravila i brzinu prilagode uslovima na putu.

B.D.

PrethodniJAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U “LJETU KULTURE PRIJEDOR 2020”
SlijedećiKK “Shodan”: Dvanaest medalja na “Srpska Openu”