Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

(VIDEO) U GALERIJI OTVORENA IZLOŽBA CRTEŽA SANJE UMIČEVIĆ

NAJNOVIJE VIJESTI

“Lirski portreti” naziv je izložbe akademske umjetnice Sanje Umičević, koja je večeras otvorena u Galeriji “Sreten Stojanović”. Ova Prijedorčanka predstavila se sa dvadesetak crteža rađenih tušem, perom, kistom i kombinovanom tehnikom na papiru.

“Od najranijeg djetinjstva bavim se crtežom, kao specifičnim likovnim jezikom u kojem nalazim inspiraciju. Obradila sam različite motive, koji pripadaju simbolici portreta žena, a tu se nalaze i motivi ptica. Inspirisao me je jedan specifičan pokret, Art Nuvo, koji u sebi sadrži različite linije i biomorfni svijet. Prvi put izlažem u ovoj galeriji i veliko mi je zadovoljstvo što je to u mome rodnom gradu”, rekla je Umičevićeva.

Po njenim riječima, ona poistovjećuje različite životinje s različitim unutrašnjim osjećanjima žene.

“Mislim da je žensko biće slojevito i da se kroz istoriju umjetnosti mnogo o tome i pisalo i radilo i crtalo. Nisam jedina koja je obrađivala tu temu, a i bliska mi je”, ističe autorka.

Crtež je jedan od najistinitijih i najiskrenijih medija i tehnika u likovnoj umjetnosti, a Sanja Umičević je taj medij iskoristila za neku vrstu samorazrješenja, kanalisanja i vizualizacije introspekcije nekih svojih emotivnih stanja, rekla je na otvaranju izložbe teoretičar umjetnosti Daria Vujatović.

“Ta psihološka i emotivna stanja, ona je uspjela da u liniji, formi, plohi, simbolici i motivu transformiše u ovo što imamo priliku vidjeti u seriji crteža prikazanim na ovoj izložbi”, navela je Vujatovićeva.

Dodaje da autorka posmatraču dopušta direktan kontakt sa sopstvenim izazovima u procesima, kako i sama kaže, “kroćenja” linije i njenog uobličavanja i utjelovljenja primarne i sveobuhvatne ideje.

Izložba Sanje Umičević ujedno je posljednja u izlagačkoj sezoni 2023. godine Galerije “Sreten Stojanović”, tokom koje su organizovali dvadesetak izložbi i preko 50 događaja.

“Ovo je zaista jedna uspješna godina, a za narednu mogu da najavim neka od najvećih imena iz svijeta likovne i muzičke umjetnosti i književnosti”, rekao je direktor Boris Eremić.

Sanja Umičević član je Udruženja likovnih umjetnika Prijedora, a izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Takođe je učesnica brojnih likovnih kolonija širom BiH. Njenu izložbu, koja je otvorena u okviru “Prijedorske zime”, građani mogu pogledati u prijedorskoj galeriji do 5. januara.

D. S.