-1.2 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

U GALERIJI OTVORENA IZLOŽBA TIJANE KOJIĆ (video)

Najnovije vijesti

U Galeriji „Sreten Stojanović“ otvorena je izložba pod nazivom „Samonapuštanje“, beogradske umjetnice Tijane Kojić. Ona je u Prijedoru predstavila zbirku radova koji, kako je rekla, u neprestanom ciklusu nastaju  od 2013. godine.

– Radovi su izvedeni kombinacijom različitih tehničko-tehnoloških postupaka na metalu, na aluminijumskim pločama. Riječ je o kombinovanju grafičkih, slikarskih i crtačkih postupaka – rekla je Kojićeva. Sam naziv izložbe „Samonapuštanje“, autorka je izabrala, jer je taj termin za nju, kako je pojasnila, oponent samoobmani ili samoljublju u radu.

– „Samonapuštanje“ sumira ideju da elan za rad treba braniti od samoljublja. Primijetićete da je figurativnost dio mog izraza. Prosto to su univerzalni načini da se kroz ljudsko tijelo istraže ili ispolje različite emocije – ističe Tijana Kojić. Njeno interesovanje za likovno stvaralaštvo obuhvata više oblasti i različite materijale, a trenutno radi na velikim ambijentalnim kompozicijama na metalu.

Kojićeva je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gdje radi kao docent. Dosad je imala petnaest samostalnih i preko 150 grupnih izložbi. Dobitnica je niza nagrada i priznanja iz oblasti slikarstva, crteža i grafike, među kojima prvih nagrada na konkursu Niš art fondacije i iz fonda Vladimira Veličkovića.

– Ovo je jedna od neobičnijih izložbi koje smo priredili u našoj galeriji. Tijanu sam zvao da izlaže kod nas još kao student, kada je dobila nagradu za crtež Vladimira Veličkovića. Međutim, tada je bila zauzeta i tražena na sto strana. Ovu izložbu smo dogovorili prošle godine, kada je njen profesor bio naš gost – rekao je direktor Galerije Tihomir Ilijašević. Izložba Tijane Kojić biće otvorena do 4. novembra.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!