U Galeriji „Sreten Stojanović“ otvorena je izložba skulptura, čiji su autori Bogdan Dobrota, Petar Đurić i Kosta Kolarić.

Kolariću je ovo prva samostalna izložba, a kaže da mu je prelamanje svjetla i geometrija glavna inspiracija. – Kao što vidite, moje skulpture podsećaju na zgrade, tako da me dosta inspiriše arhitektura i to ona socijalistička – rekao je on.

Njegov kolega, Petar Đurić, prijedorskoj publici predstavio se radovima nastalim u proteklih pet godina. Riječ je o skulpturama rađenim različitim tehnikama. – Radovi su interaktvne forme. Neki su klasično vajani, tako da ima od svega ponešto. Do sada sam izlagao širom Srbije, kao i u Portugalu – dodao je Đurić.

Drevne civilizacije ono su  što fascinira Bogdana Dobrotu. On smatra da o tome jako malo znamo. – Materijali koje ja koristim podsećaju na drevnu civilizaciju, a po formi su više futurizam, tako da, na taj način pokušavam da stvorim tu neku mistiku u oblicima koje radim, da podseća na drevno i futurističko u isto vreme – istakao je ovaj umjetnik.

Direktor prijedorske Galerije, Tihomir Ilijašević, rekao je da su vajarske izložbe rijetke, ali da ova kulturna ustanova rado ugošćava vrijedne i talentovane umjetnike. – Ovo su tri, izrazito darovita momka. Završili su Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu kod odličnih profesora, što se i vidi – dodao je Ilijašević.

Ova izložba biće otvorena do 15. decembra.

B.D.

PrethodniZAVRŠEN IZVIĐAČKI VIŠEBOJ
SlijedećiUZ PRIJETNJU ORUŽJEM FIZIČKI NAPALI DVOJE LJUDI