Osnovna škola “Petar Kočić”, Područno odjeljenje Gornji Orlovci, već tradicionalno, petu godinu zaredom, obilježava Međunarodni dan žena na selu. Tim povodom, u učenici ove škole  svojim majkama, bakam i sestrama pridredili su  bogat  program pod nazivom „Tebi na dar”.

Recitacijama, dramskim programom i pjesmom mališani su pokazali ljubav i zahvalnost svim dragim pripadnicama ljepšeg pola. Gordana Bosančić, direktor OŠ “Petar Kočić”, rekla je da je ponosna na činjenicu da su oni jedni od rijetkih koji odžavaju ovakve priredbe u područnim školama.

– Mislim da je obilježavanje međunarodnog dana na selu prilagođeno mjestu na kojem se nalazi škola i načinu života koji se ovdje vidi. Iako se naoko može reći da se danas ne razlikuje život žena na selu i gradu, mora se reći da je život na selu teži – napomenule je Bosančićeva.

Ideja o organizovanju 15. oktobra kao Međunarodnog dana žena na selu pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama, u Pekingu 1995. godine. Od tada je ovaj dan posvećen svim ženama svijeta koje žive na selu, a koje čine četvrtinu ukupne populacije, kao i problemima koje taj život sa sobom nosi.

Z.J.

PrethodniJEDNOMJESEČNI PRITVOR ZA UHAPŠENE U AKCIJI “PIRAMIDA”
SlijedećiU PRIJEDORU ZAVRŠEN SEDMI BALKANSKI RUDARSKI KONGRES (VIDEO)