U Gornjoj Ravskoj kod  Prijedora u nedjelju se “omladinski “ udarno radilo na čišćenju lokalnog puta. U akciji koju je inicirao Savjet ove najudaljenije prijedorske mjesne zajednice, a organizovao mjesni odbor za infrastrukturne poslove učestvovalo je 20 tak mještana. Student građevine  Ivan Begić (20), predsjednik Odbora, kaže da je pozvao komšije i prijatelje da zajedno krče put.

-Čula se samo buka motornih pila i traktora. I sve je neodoljivo podsjetilo na nekadašnje Omladinske radne akcije. Nisam bio ni rođen, kad su organizovane, ali sam o njima dosta slušao od djeda i roditelja. Priča je uvijek bila u pozitivnom kontekstu što me je i nagnalo da tako nešto organizujem i u svom selu- priča Ivan i dodaje da su tokom akcije posjekli nisko i visoko rastinje u zoni trase puta.

Put je sad siguran, a mogućnost da se polomljene grane tokom snježnih padavina, koje ovdje u najvećoj zimi znaju “prebaciti “ i preko metra, svedena na minimum. Begić kaže da su ovim potezom olakšali i buduće aktivnosti službe za održavanje puteva.

Za razliku od Begića koji je o akcijama samo slušao, neke je ova nedjeljna u Gornjoj Ravskoj neodovoljivo podsjetila na vrijeme od prije tri  decenije. Janko Milojica ( 56), predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornja Ravska kaže da je kao 26. godišnjak bio na Saveznoj omladinskoj radnoj akciji na Fruškoj Gori.

-Stigao sam tamo preko Omladinske radne brigade Maribor, gdje sam tada radio. Raduje me što smo ovakvo nešto organizovali u našem selu , kao i to da nas je s potrošnim materijalom podržala gradska uprava- kazao je Milojica.

Već naredne subote slijedi nova akcija mještana, uređenje crkvenog dvorišta , kako bi dan kasnije, na svečanosti na kojoj očekuju i banjalučkog Biskupa Franju Komaricu,  obilježili 50 godina postojanja župe Ravska. Sve urađeno će po Begićevim riječima referirati  i prvom čovjeku grada, gradonačelniku Milenku Đakoviću, na zajedničkom ručku kojeg su planirali za kraj mjeseca u mjesnom  Domu kulture.

KV

PrethodniOBAVJEŠTENJE IZ ELEKTRODISTRIBUCIJE PRIJEDOR
SlijedećiOŠ „PETAR KOČIĆ“ OBILJEŽILA DAN ŠKOLE (FOTO i VIDEO)