Na graničnim prelazima Gradiška i Šamac duge su kolone teretnih vozila, a zbog formiranja konvoja u Hrvatskoj povremeno se stvaraju duge kolone na graničnim prelazima u BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.
Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Riječ je o graničnim prelazima Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski LJeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Kozarska Dubica, Gabela Polje.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su lica sa boravkom u BiH, lica kojima je potrebno liječenje, te oni koji su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja.

Hrvatska i Crna Gora su zatvorili sve granične prelaze prema BiH. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za teretna motorna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore granični prelaz Klobuk.

AMS zajedno sa svojih 49 auto-moto društava zahvaljuje svim vozačima kamiona, koji uprkos opasnosti od virusa korona, maksimalno strpljivo i uredno prevoze robu i snabdijevaju tržište Srpske i BiH prehrambenim, medicinskim i drugim proizvodima.

Iz AMS apeluju na sve stanovnike Republike Srpske da prate uputstva Vlade Srpske, nadležnih zdravstvenih ustanova i lokalnih zajednica, te da ne kreću na put bez prijeke potrebe.

AMS je donio odluku da besplatno pruži uslugu prevoza vozila zdravstvenih radnika Srpske koji ostanu u kvaru ili im zatreba druga vrsta pomoći na putu na teritoriji Republike Srpske i BiH, imajući u vidu ogromne napore koje medicinski radnici u Republici Srpskoj svakog dana ulažu da pomognu oboljelima uprkos opasnosti od virusa korona.

SRNA

PrethodniMJERE U BORBI SA VIRUSOM KORONA PRODUŽENE DO 27. APRILA
SlijedećiRIGOROZNE MJERE ZA PRAZNIKE DA NE BI BUKNULA ZARAZA VIRUSOM KORONA