U GRADU POTREBNO JOŠ PARKING-MJESTA (video)

Gradski Odsjek za saobraćaj i parkinge, u prvih pet mjeseci ove godine, ostvario je ukupan prihod od oko 100.000 KM. Zbog pandemije virusa korona, prihod je oko 30 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine.

– Razlog je logičan i očekivan. Zbog pandemije, stanovništvo se manje kretalo, manji broj vozila je bio na ulicama, jer brojni objekti nisu radili. Parking-servis za vrijeme vanrednog stanja nije radio skoro dva mjeseca. Na raspolaganju je bila dežurna služba, ali ništa u punom obimu. Polako se stanje vraća u normalu – rekao je Aleksandar Jeftić, šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge.

Za pohvalu je to što je saobraćajna kultura vozača podignuta na viši nivo. Recimo, prošle godine kada se u gradski budžet slilo oko 380.000 KM, 90 odsto prihoda odnosilo se na naplatu parkiranja putem parking-automata. Uvijek postoji potreba za novim parking-mjestima, naročito u gradskoj zoni.

– Trenutno nam je najveći problem Gradska tržnica, Jereza, Zanatska ulica. Imamo u planu, u skladu sa regulacionim planom, da izgradimo još jedno parkiralište između Svetosavske ulice i Medicinske škole, gdje bi mogli dobiti do 80 novih parking-mjesta. Imamo problema oko imovinskih odnosa, pa sve to treba riješiti kako bi krenuli sa izgradnjom. Ali aktivnosti su u toku – pojasnio je Jeftić.

Problematična zona je i ispred “Metro” zgrade. Trenutni broj parking-mjesta ne zadovoljava potrebe stanara u ovom dijelu grada.

– Tražimo način da se u tom dijelu izgradi još jedno parkiralište, koje vjerovatno neće biti pod naplatom, ali čisto da se riješi problem koji se pojavljuje tokom odvijanja saobraćaja, jer znamo da vozači svoja vozila konstantno parkiraju na ulici – rekao je on.

Naplata parkinga u Prijedoru vrši se na 720 parking-mjesta, putem 20 parking-automata. 

M. Šodić

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!