12.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

U JANUARU POTROŠNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA 12 POSTO VEĆA NEGO U DECEMBRU

Najnovije vijesti

Visoki računi za električnu energiju iznenadili su brojne građane, posebno one kojima su računi skoro uduplani. Ogorčeni potrošači optužuju elektrodistribuciju da preko njihovih leđa želi namiriti velika dugovanja. U „Elektrokrajini“ demantuju optužbe, uz obrazloženje da su računi veliki zbog povećane potrošnje električne energije tokom decembra i januara.

– „Elektrokrajina“ u zimskom periodu uobičajeno bilježi veću isporuku električne energije kupcima nego u drugo godišnje doba. U januaru ove godine zabilježena je rekordna potrošnja električne energije koja je, u odnosu na decembar, bila veća za 12 posto, a u poređenju sa januarom prošle godine za 16 odsto. Razlog za to bile su izuzetno niske temperature tokom januara, pa su građani i privredni subjekti dogrijavali i zagrijavali prostorije pomoću aparata koji troše električnu energiju – rekao je Predrag Klincov, portparol „Elektrokrajine“.

Klincov je dodao da su računi za januar nešto veći od decembarskih i zbog korekcije visine naknade za obnovljive izvore energije, koje je utvrdila Regulatorna komisija za energetiku RS, ali, kako je rekao, to nisu značajna povećanja u ukupnoj mjesečnoj potrošnji i kreću se od desetak feninfa do najviše nekoliko KM.

P.Š.

Ilustracija, foto: Aleksandar Dimitrijević