Policijska uprava Prijedor januar je ocijenila povoljnim u bezbjednosnom kontekstu, uz podatak da nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela koja izazivaju uznemirenje građana. U oblasti bezbjednosti saobraćaja, evidentirano je nešto više prekršaja, što govori o pojačanom djelovanju policijskih službenika, istaknuto je danas na konferenciji za novinare. Dalibor Ivanić, načelnik Policijske uprave Prijedor, rekao je da je, tokom proteklog mjeseca, utvrđen visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu, čak 74 odsto. U najvećem broju rasvijetljena su djela iz oblasti imovinskih delikata.

– Radi se, uglavnom, o teškim krađama i krađama, ali isto tako i otkrivanju krivičnih djela po pitanju privrednog kriminaliteta – naglasio je Ivanić.

Stanje javnog reda i mira bilo je stabilno, jer su, kako je rečeno, svi javni skupovi protekli bezbjedno i bez i jednog incidenta. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom i tokom januara bilo je pojačano prisustvo policije na saobraćajnicama. Goran Mikanović, načelnik Sektora kriminalistike, pojasnio je da je, prošlog mjeseca, evidentirano 109 krivičnih djela i nadležnom tužilaštvu podneseno 95 izvještaja protiv 98 lica.

– Od pomenutog broja, evidentirano je 11 krivičnih djela protiv života i tijela, te 47 djela protiv imovine, od čega teških krađa i krađa 30 – naveo je Mikanović. Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su četiri krivična djela i jedan prekršaj.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović istakao je da je iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno evidentirano 68 saobraćajnih nezgoda, što je za 5,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine te pet saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama. U istom periodu evidentirano je 2.187 saobraćajnih prekršaja, što je blizu četiri odsto više nego u istom periodu lani.

– Iz saobraćaja je isključeno 227 vozača, od čega su 33 lišena slobode  zbog vožnje pod uticajem alkohola iznad propisane koncentracije ili su odbili da se podvrgnu alko-testu – naveo je Vujanović dodajući da je zbog tehničke neispravnosti vozila iz saobraćaja isključeno 45 vozila ili za 45 odsto više nego lani u istom periodu.

P.Š.

Prethodni“BELI KROS” U BEOGRADU: ZLATO SARI DEŠIĆ
SlijedećiPREDAVANJE ZA OSNOVCE: ZAŠTITA REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA (VIDEO)