2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

U KOLU SRPSKIH SESTARA POČELA PRIPREMA VASKRŠNJIH PERETAKA

Najnovije vijesti

Članice Kola srpskih sestara iz Prijedora počele su sa pripremom vaskršnjih peretaka, koje će za najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, prodavati po cijeni od jedne KM, ali i darivati starima, siromašnima i djeci. U Potkozarju pereci su, pored šarenih jaja, nezaobilazan dio svake vaskršnje trpeze.

Pravljenje ove poslastice u obliku trnove krune, ma koliko djelovalo jednostavno, dugotrajan je proces za čiju je pripremu potrebno puno ljubavi i kulinarskog iskustva. Članice prijedorskog Kola srpskih sestara, perece prave po čuvenom starinskom receptu.

– Za mjeru, od koje dobijamo 30 peretaka, potrebno je 20 jaja, po kilogram oštrog i mekog brašna, po osam kašika šećera i mineralne vode, dva decilitra ulja, jedna kašika soli i dva praška za pecivo. Tijesto se tri puta melje mašinom za meso, po mogućnosti i četiri, rukom se oblikuju pereci i zasijecaju makazama, kuvaju se u slanoj vodi, zatim hlade i suše, pa onda peku na 280 stepeni Celzijusa – pojašnjava članica Kola, Mara Kerkez.

Predsjednica Kola srpskih sestara Prijedor, Jadranka Mijić, kaže da ovih dana članice Kola od ranih jutarnjih časova vrijedno rade, a imaju u planu da naprave oko 4.500 peretaka.

Pored pripreme peretaka, šaraju i jaja. Pridržavaju se starinske recepture sa lukovinom, a otkrile su nam i jednu novu metodu.

– Jaja stavite u posudu i zalijete crnim vinom. Kuhajte 10-ak minuta, ugasite, poklopite i ostavite da stoji preko noći. Izvadite van i stavite na sušenje. Kako će se jaja sušiti, tako će po njima biti vidljivi svjetlucavi kristalići. Jaja sjaje kao da su posuta šljokicama. Ne trebate ih usjajiti ili umastiti, jer nema potrebe – pojašnjava Mijićeva.

Novinarska ekipa družila se danas sa članicama Kola srpskih sestara i uvjerila se u njihovo kulinarsko iskustvo. Dočekale su nas sa ukusnom i toplom pitom. Ovom prilikom im se još jednom zahvaljujemo.

M.Stegić