18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

U MARTU POČINJU NTC RADIONICE U PRIJEDORU

Najnovije vijesti

Sredinom marta u Prijedoru će početi NTC radionice namijenjene djeci uzrasta od 4 do 12 godina. NTC je skraćenica za Nikola Tesla centar, Odsjek Mense za darovite, ali je ustanovljeno da je specifičan način učenja kroz igru dobar za svu, a ne samo nadarenu djecu. Ciljevi su prošireni, a nakon Banjaluke, u kojoj se NTC radionice u Oksford edukativnom centru realizuju već godinu i po dana, uskoro će početi i u gradu na Sani. Prijedorski NTC tim čine dvije prosvjetne radnice, Branka Gajić i Dragana Brkić, koje su prošle neophodnu obuku i stekle sertifikate. Radionice u trajanju od 90 minuta biće održavane subotom u Osnovnoj školi “Branko Ćopić”, pojašnjava Gajićeva.

– Cilj radionica je da se do maksimuma podstakne biološki potencijal djece. Radionice su namijenjene razvoju inteligencije, koordinacije pokreta, motorike. Djeca na taj način uče da brže razmišljaju i povezuju informacije, da uoče nešto. Osnovna namjera je razvijanje logike i funkcionalnog znanja u odnosu na reproduktivno znanje koje se primjenjuje u nastavi – rekla je Branka Gajić, član NTC tima.

Osnivač NTC sistema učenja je dr Ranko Rajović, osnivač Mense Srbije, član Komiteta direktora Svjetske mense, a koautor je Uroš Petrović, pisac fantastičnih knjiga za djecu i mlade. Jelena Nezirević, koordinator NTC sistema učenja u Banjaluci, napominje da sve aktivnosti realizuju u saradnji sa NTC centrom u Novom Sadu. Zainteresovani roditelji svoju djecu mogu prijaviti do kraja februara u Oksford edukativnom centru u Banjaluci, preko društvenih mreža ili kod predavača u Prijedoru, a kako saznajemo, interesovanja ne nedostaje. Cijena mjesečne članarine iznosiće 48 maraka, što uključuje sav potreban materijal. Jedan ciklus radionica traje tri mjeseca, s tim da u toku godine imaju tri ciklusa. NTC program se primjenjuje u 17 država Evrope.

K.V.

foto: ilustracija