U nedjelju, 14. februara, biće obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata. Ove godine, zbog epidemiološke situacije, obilježavanje će biti nešto skromnije, uz služenje parastosa poginulim borcima, te polaganjem vijenaca na spomen-obilježje „Za krst časni“.

– Dan je ovo koji dostojanstveno proslavljamo svake godine. Biće tako i ovaj put, ali zbog virusa korona nešto skromnije. Prisustvovaće najuže rukovodstvo i članstvo gradske Boračke organizacije. Gost će nam biti i gradonačelnik sa saradnicima te pripadnici 3. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, kao i pripadnici Policijske uprave Prijedor – naveo je Predojević.

Dan boraca vezan je za Sretenje, 15. februara, kad je 1804. podignut Prvi srpski ustanak i počela borba srpskog naroda za slobodu i opstanak. Ta borba, kaže Predojević, nastavljena je i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a rezultat je Republika Srpska.

– Najgore što čovjek može da doživi je rat. Borci to dobro znaju. Zato je na političarima da sačuvaju mir na ovim prostorima i da se suprotstave svima koji napadaju tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i našu Republiku Srpsku. U toj odbrani će imati podršku članova Boračke organizacije – poručio je Predojević.

Parastos na Dan boraca biće služen u Crkvi Svete Trojice, sa početkom u 10.15 časova, dok će centralni dio Manifestacije početi u 11 časova.

Z. J.