Glumački ansambl Pozorišta Prijedor će, u nedjelju, 13. oktobra, premijerno odigrati predstavu „Nije čovjek ko ne umre“, čime će otvoriti 67. pozorišnu sezonu. Reditelj ovog komada je Marko Misirača. On podsjeća da su predstave po ovom tekstu rađene nekoliko puta na našim prostorima, ali isto tako tvrdi da nakon rata još nije rađen na način na koji je on režirao.

 – Ova predstava je praizvedbu imala u Kamernom teatru 70-ih godina i to je bila kultna predstava Kamernog teatra iz Sarajeva. 1992. godine je rađena ovdje sa jednom sjajnom ekipom glumaca. Sada, u jednoj novoj postavci, ova priča, pored te svoje tragikomične priče o zatočenosti pacijenata, ima obrise ovog vremena, da su ti ljudi koji su nacionalno različiti bili učesnici rata  – dodao je Misirača.

Osim što ima ulogu da zabavi publiku, pozorište ukazuje i na probleme sa kojima se susrećemo. Upravo je to osnovna smisao teatra, smatra Mirela Predojević, koja u ovoj predstavi ima ulogu medicinske sestre.

-Mislim da se, upravo ovim tekstom dešava pozorište. Ovo je jedan divan tekst, koji se meni zaista dopada, iako sam ga davno iščitavala i gledala neka izvođenja, ali i dalje me dotiče – iskrena je ona.

Ovo nije prvi put da prijedorski glumci sarađuju sa rediteljem, Markom Misiračom, za kojeg glumac Dean Batoz ima samo riječi hvale. Stoga je, dodaje, bilo zadovoljstvo raditi na ovoj predstavi.

-Ja tumačim lik Ivana, koji boluje od dijabetesa, ali i od postratnog sindroma. To se malo i krije kod nas, ali to je dosta zastupljeno. Sa Markom sam radio na mnogo predstava i kada on radi predstavu, uvijek se mnogo očekuje i od njega i od glumaca  -rekao je Batoz.

Osim Deana Batoza i Mirele Predojević, uloge su povjerene Želimiru Riviću, Siniši Vučićeviću i Aleksandru Stojkoviću. Prije premijere, u holu Pozorišta Prijedor biće otvorena izložba fotografija, posvećena preminulom glumcu, Radenku Bilbiji.

B.D.

PrethodniDžK „Kozara Želјezničar“: TRINAEST MEDALjA U BANјALUCI
SlijedećiGradonačelnik u posjeti Dječijem vrtiću „Radost“