Dan ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, obilježen je juče u Niševićima. Tom prilikom su se okupili mještani, kako bi odali počast svim postradalim mještanima kako u NOB-u, tako i u otadžbinskom ratu. Služen je parastos i položeni vijenci na spomen obilježja.

Samo u NOB-u, selo Niševići je dalo 74 života, što je velika cifra kada se u obzir uzme broj stanovnika ovog sela. Član predsjedništva GO SUBNOR-a, Obrad Kos obratio se prisutnima izrazivši zadovoljstvo i zahvalnost svim mještanima sela Niševići, na tome što njeguju tradiciju i poštuju žrtve svojih predaka, bez obzira na simbole pod kojim su se borili, jer su se borili za slobodu svog naroda.

Obrad je takođe istakao i činjenicu da su u mnogim mjestima uništeni ili oskrnavljeni spomenici koji su na sebi imali simbole NOB-a, a ovdje ne samo da je sačuvan spomenik nego se i redovno odaje počast svim postradalim. Nije zaboravljena ni mlada skojevka Mileva Mijatović, koja je sa 17 godina stradala u teškim mukama, od ustaške ruke. Položeno je cvijeće na njeno spomen obilježje na mjestu njenog stradanja.

Dušan Mijatović je održao prigodan govor u njenu čast. Bio je to govor pun emocija, kojeg je Dušan završio drhtavim glasom, uz poruku da se ovako nešto nikada i nikom ne desi.

Prisutnim građanima, na jedan emotivan način se obratila i 10-ogodišnja Anastasija Tara Marković sa tekstom Branka Ćopića. Svako učešće mladih u ovakvim manifestacijama nam daje nadu da ima neko ko će da nastavi ovu tradiciju, da se nijedna žrtva nikada ne zaboravi.

Neka im je vječna slava i hvala!

Tekst i fotografije: Ljubica Kreško-Romanić

PrethodniBlicnet sistemske integracije – Rješenje za uspješnije poslovanje 
SlijedećiZLOUPOTREBOM POLOŽAJA DRUGO PRAVNO LICE OŠTEĆENO ZA OKO 35.000 KM