U NOVU GODINU SA 14 STRANIH INVESTITORA U PROIZVODNOM SEKTORU – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Vijesti U NOVU GODINU SA 14 STRANIH INVESTITORA U PROIZVODNOM SEKTORU

U NOVU GODINU SA 14 STRANIH INVESTITORA U PROIZVODNOM SEKTORU

0

Grad Prijedor u 2017. godinu ulazi sa 14 stranih investitora u proizvodnom sektoru, a Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” sa šest evropskih projekata u primjeni, izjavio je danas direktor ove agencije Mišo Reljić.
“Postoji ogromno nepovjerenje prema našoj zemlji i investitori koji dolaze kreću polako i oprezno sa tri, pet, sedam ili deset zaposlenih. U pregovorima smo s jednom austrijskom firmom koja nudi 150 radnih mjesta ali počinje sa pet. To nije zbog grada Prijedora nego zbog opšte slike o BiH”, rekao je Reljić na novogodišnjem prijemu u Agenciji “PREDA-PD”.

On je ocijenio da je ova nekada mala agencija prerasla u vrlo ozbiljan razvojni kapacitet, da se malo šta može dešavti u privredi Prijedora, a da ona nije uključena, i da u iduću godinu ulazi sa 17 zaposlenih i namjerom novog zapošljavanja.

“Mi radimo isključivo sa eksternim izvorima sredstava, ne dotičemo se budžeta grada i ne koristimo tu vrstu sredstva za projekte. Zajedno sa gradskom upravom sprovodimo lokalnu razvojnu strategiju, obezbjeđujući sredstva iz eksternih izvora, što je jako težak dio posla”, pojasnio je Reljić.

On je podsjetio da je Agencija “PREDA-PD” u 2016. godini započela mnogo poslova, napravila demografsku analizu, predložila populacionu politiku, nastavila s kreiranjem upisne politike i akcionog plana zapošljavnja i prošla u nekim projektima prvu fazu i sad očekuje drugu, a riječ je o projektima od po više stotina hiljada evra.

“U 2017. godini očekujemo još tri-četiri, možda i pet novih projekata. I u ovoj godini bilo je mnogo više otvorenih poziva sa grantovima čak i do 100.000 KM. Pomagali smo našim firmama da apliciraju na te grantove i očekujemo povratnu informaciju. Mislimo da će znatan broj naših kompanija uspjeti da iskoristi ta sredstva”, dodao je Reljić.

On je za iduću godinu najavio nove grantove za privredu iz fondova UNDP-a gdje će Agencija “PREDA-PD” nastaviti pomagati privrednicima u apliciranju.

“Očekujemo ne samo nabavku osnovnih i obrtnih sredstva, nego i znatnu podršku zapošljavanju”, kaže Reljić.

srna

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version