Epidemiolozi upozoravaju da je vakcinacija protiv sezonskog gripa potrebnija više nego ikad, kako bismo izbjegli poklapanje ovog i korona virusa. Za razliku od prošle, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ove godine nabavio je nešto veće količine vakcine, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju.

Riječ je o četvorovalentnoj vakcini koja ima širi spektar zaštite. Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor očekuje da će sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa krenuti sredinom oktobra.

– Ali sve to zavisi od Instituta za javno zdravstvo i Fonda koji nabavljaju vakcine. Ove godine, koliko sam čula od kolega epidemiologa, potražnja za ovom vakcinom je dosta veća po domovima zdravlja. Shodno tome i mi smo tražili veću količinu za kategorije koje su oslobođene plaćanja, nadajući se većem odzivu. Što se tiče Doma zdravlja i komercijalnih vakcina, mi smo krenuli u proces nabavke. Građani će o svemu biti blagovremeno obavješteni – dodala je dr Otković.

Prijedorčani sa kojima smo razgovarali, ipak skeptični.

– Nisam se nikad vakcinisala protiv sezonskog gripa, ne znam da li ću. Protiv kovida nikako. Ne dolazi u obzir – rekla nam je jedna naša sugrađanka. 

– Necu se vakcinisati. Ja se zdravo hranim i to je najbolja vakcina. A vakcinacija protiv kovida pogotovo. Šta mi znamo šta oni mute i ovaj kovid su smutili, a šta bi još u tu vakcinu smutili. Većina ljudi u to ne vjeruje – kaže još jedan naš sagovornik.

Prioritetne grupe će kao i do sada, imati pravo na besplatnu vakcinu, koju će primati u domovima zdravlja. Građani koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu moći će da je prime u Institutu za javno zdravstvo RS.

M.Šodić