U PET OBJEKATA VRTIĆA U PROSJEKU OKO 150 DJECE (video)

Gordana Jekić, direktor Dječijeg vrtića “Radost”, kaže da je za juni mjesec bilo prijavljeno 200 djece, tako da oko 50 djece nije iskoristilo mogućnost boravka u ovoj predškolskoj ustanovi. Pet objekata je u  funkciji, osim  objekta “Cvrčak” na Pećanima. Riječ  je o jasličkom kapacitetu koji je tokom ovog mjeseca adaptiran. Prednost boravka u  vrtiću imala su djeca čija su oba roditelja zaposlena.

Pojedini roditelji nisu iskoristili tu mogućnost   mada je  zbog velikog broja djece  trebalo popuniti obrazac da prednost imaju djeca čija su oba roditelja zaposlena. Bilo je mnogo više zainteresovanih, ali morali smo prvo da ispoštujemo te roditelje  zbog preporuka i mjera Institua za javno zdravstvo RS  i štabova.  – kaže Jekićeva.

Mališani su raspoređeni u 19 grupa.  U skladu s preporukama u jednoj grupi može boraviti maksimalno 15 djece,  mada svi prijavljeni nisu iskoristili mogućnost  smještaja u dječiji vrtić. 

U vrtiću očekuju da u julu kapaciteti  vrtića budu puniji, jer je  jedan broj roditelja,onih koji nisu ispunjavali uslove u skladu s važečim preporukama a  tokom anketiranja,  već najavio dolazak djece. Dakle dopunjavanja grupa će biti, ali taj broj ne smije prelaziti onaj maksimalan od 15 mališana po grupi.   Trenutne mjere na snazi su do 6. jula.

-Što se tiče mjera one ostaju iste, dakle to su lične i higijenske zdravstvene mjere. Pri ulasku u objekat  ne samo djeca i roditelji nego i svaki posjetilac moraju da dezinfikuju ruke, oni stariji da ulaze s maskom , mjeri im se temperatura i popunjavaju određeni obrasci  u zavisnosti od tog da li su roditelji, radnici ili neke  treće osobe. Do sad nismo imali nikakvih problema. Djeca su nam zdrava, što mi je jako drago a vi znate da sad ide period alergija, šmrcavica, kašlja i tu zaista nismo imali problema- rekla je Jekićeva i dodala da u vrtiću zbog vanredne situacije  za razliku od ranijih godine,  neće na kolektivni godišnji odmor u julu  i avgustu.

 Cijene boravka djece formira Upravni odbor vrtića. Punu cijenu u junu platiće roditelji čija su djeca koristila usluge vrtića, dok će plaćanja biti oslobođeni roditelji  čija djeca nisu boravila u ovoj predškolskoj ustanovi. U julu mjesecu ovi  roditelji će čuvanje mjesta po ugovoru  plaćati 30 odsto od ukupne cijene što iznosi 45 maraka. Raspisivanje konkursa za prijem djece u vrtić zavisiće  od epidemiološke situacije.

M.Z.   

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!