-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

U PLANU NOVE STALNE POSTAVKE – ARHEOLOŠKA I ETNOLOŠKA

Najnovije vijesti

Muzej Kozare Prijedor, osim stalne likovne postavke u matičnoj zgradi i istorijske u Spomen kući Stojanovića, prošle godine je predstavio ukupno 16 izložbi, od čega tri istorijske, devet likovnih, dvije arheološke i dvije etnološke.
U Muzeju Kozare u toku je sanacija i uređenje prostora sa namjerom da budu instalisane dvije nove stalne postavke – etnološka i arheološka.

“Muzej je, uz podršku Grada Prijedora, uspio organizovati i novi programski sadržaj – Međunarodno bijenale radova na papiru, koje je već na prvom pojavljivanju dostiglo respektabilni međunarodni značaj, sa 302 rada i 163 autora iz 21 zemlje, sa raznih svjetskih meridijana”, navodi se u izvještaju o radu ove ustanove za prošlu godinu.

Zahvaljujući ovom programu, Muzej Kozare bogatiji je za više od 100 novih radova – crteža, slika i grafika, a donesena je odluka da se ovo bijenale smjenjuje sa likovnom kolonijom “Sreten Stojanović” koja će ubuduće takođe biti održavana svake druge umjesto svake godine.

U izvještaju se ne navodi ukupan broj posjetilaca u prošloj godini, kao ni procjena, nego samo da godinu karakteriše veliki broj organizovanih posjeta.

Muzej Kozare ima status republičke matične ustanove kulture koji podrazumijeva da zaposleni lična primanja ostvaruju iz budžeta Republike Srpske, a materijalne i troškove za vršenje djelatnosti iz budžeta lokalne zajednice.

Problem je veliko kašnjenje u doznačavanju sredstava iz republičkog budžeta, a u izvještajnoj godini prvi put je kasnila i isplata ličnih dohodaka zaposlenima, dok grad svoje obaveze ispunjava korektno.

U budžetu grada Prijedora za ovu godinu za Muzej Kozare namijenjeno je 94.500 KM, dok je lani od planiranih 100.550 KM izvršenje bilo 99.996 KM.

izvor: Srna

foto: Arhiva