Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počeće u ponedjeljak, 30. marta, sa podjelom regresiranog dizel-goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava, odnosno korisnika podsticaja, za šta je resorno ministarstvo rezervisalo najmanje 5,5 miliona KM. Preuzimanje, odnosno kupovina regresiranog dizel-goriva trajaće do 30. oktobra, saopšteno je iz resornog ministarstva.
“U skladu sa Zaključkom Republičkog kriznog štaba, prvim obračunom su obuhvaćeni i korisnici koji nisu izvršili obavezu plaćanja protivgradne zaštite i prijavu doprinosa za prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.
Spiskovi korisnika koji su obuhvaćeni prvim obračunom biće poslati svim lokalnim upravama u Republici Srpskoj i dostupni na internet-stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Iz resornog ministarstva su napomenuli da poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara regresiranog dizel-goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine upisane kao način korištenja u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Podsticaj za regresiranje dizel-goriva za izvođenje proljećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 KM po litru dizel-goriva. Regresirano dizel-gorivo korisnici će preuzimati kod distributera koji su sklopili sporazum sa Ministarstvom za distribuciju.
Poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom, biće obuhvaćeni sljedećim, ako izvrše obavezu ažuriranja sjetvenih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava /u APIF-u/, a novi obračuni će se ažurirati svakih 10 do 15 dana. Nosioci poljoprivrednih gazdinstava stariji od 65 godina, a koji nisu izvršili obavezu ažuriranja podataka u Registru, kako u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske ne bi napuštali svoje domove, imaju mogućnost da ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savjetodavne službe Ministarstva koje su raspoređene u sedam regionalnih centara širom Republike Srpske ili odjeljenjima i odsjecima za poljoprivredu lokalnih uprava na čijem su području registrovani kako bi im oni pružili podršku za prijavljivanje u APIF-u. Prijava površina u registru osnov je za obračun količina goriva po korisniku, napominje se u saopštenju.

SRNA

PrethodniSVE ĆE BITI RIJEŠENO BRZO, KAO I U KINI
SlijedećiDa li je moguće biti imun na virus korona?