Četvrtak, 25. Aprila 2024.
11.8 C
Prijedor

U PRIJEDORU 25 HRANITELJSKIH PORODICA

NAJNOVIJE VIJESTI

Hraniteljstvo je, po riječima socijalnih radnika, jedan od najboljih vidova zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, jer pruža uslove odrastanja koji su najsličniji onima u porodičnom okruženju. Prijedorski Centar za socijalni rad jedan je od inicijatora regionalne kampanje koja za cilj ima promociju hraniteljstva, jer potrebe za hraniteljskim porodicama i te kako ima. Pored prijedorskog centra,  dio ove inicijative su centri iz Banja Luke, Novog Grada, Kozarske Dubice, Dervente, Srpca i Mrkonjić Grada.

Danko Rauš
Danko Rauš, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Prijedor

– Glavni razlog zbog kojeg se odlučujemo da djecu bez roditeljskog staranja ili djecu ugroženu porodičnim prilikama smjestimo u hraniteljske porodice je što se radi o humanom obliku zbrinjavanja. Djeca u hraniteljskim porodicama imaju priliku da osjete život unutar porodice, toplinu doma i, na kraju, imaju veće šanse za uspjeh u životu – navodi Danko Rauš, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Prijedor.

U Prijedoru je, trenutno, u 25 hraniteljskih porodica smješteno 32 lica, a prema Rauševim riječima, to je konstantan broj u posljednjih nekoliko godina. On navodi da potrebe za novim hraniteljskim porodicama u našem gradu ima, a upravo navedena regionalna inicijativa kao krajnji cilj ima širenje svijesti o značaju hraniteljstva, što bi trebalo rezultirati većim brojem zainteresovanih da u svoje domove prime djecu kojima je potrebno zbrinjavanje.

Z. J.