Novozaraženih virusom korona u Prijedoru nema, 105 osoba se nalazi pod zdravstvenim nadzorom, a 999 lica je izašlo iz nadzora, saopšteno je iz gradskog Štaba za vanredne situacije. Trenutno je samo jedna osoba iz Prijedora zaražena virusom korona, na liječenju je u Banjaluci i dobrog je zdravstvenog stanja, rekao je komandant Štaba Milenko Đaković. On je dodao da se u prijedorskoj bolnici nalaze dvije osobe koje su u izolaciji, da imaju simptome zbog kojih su uzeti uzorci koji su proslijeđeni u Banja Luku na testiranje. Jedno lice je iz Prijedora, a drugo iz Novog Grada.

U karantinu se nalaze 82 lica, a Đaković je najavio da se u narednom periodu očekuje testiranje svih koji se nalaze u karantinu.

– Na osnovu svih raspoloživih podataka, mogu ocijeniti da je epidemija u našem gradu pod kontrolom. Sve zahvaljujući naporu svih građana Prijedora i svih učesnika u borbi protiv širenja virusa korona. Molim građane da i dalje poštuju naredbe, kao što su to i dosad činili, jer to je u njihovom interesu – izjavio je Đaković.

Dodao je da se ne može gledati samo na Prijedor, već na situaciju u okruženju i zemljama regiona, te da zato ne smije biti opuštanja.

On je najavio da će Grad obezbijediti 500.000 KM kao vid pomoći u nabavci sjetvenog materijala i đubriva poljoprivrednicima koji imaju namjeru da povećaju sjetvene površine.

– Za fizička lica maksimalan iznos je do 500 KM, za registrovana poljoprivredna gazdinstva do 750 KM, a za preduzeća i pravna lica do 1.500 KM. Potrebno je da sačuvaju račune za sjeme i đubrivo, a sredstva će biti isplaćena naknadno – rekao je Đaković.

On je dodao da u vezi sa ovom mjerom mora da zasjeda i Skupština grada.

Na žiro-račun Bolnice „Dr Mladen Stojanović“, za potrebe nabavke medicinske opreme, uplaćeno je 210.955 KM, a dostavljene su i dvije vrste zaštitnih maski.

Đaković se zahvalio vlasniku Hotela „Prijedor“ na izuzetnoj saradnji i stavljanju cijelog objekta na raspolaganje za karantin. Zahvalio se i medijima na korektnom i pravovremenom informisanju javnosti.

Na novinarsko pitanje o video snimcima koji su se pojavili na internetu, a u vezi sa slavljem u karantinu u Prijedoru, Đaković je odgovorio da su nadležni organi reagovali i da takvih dešavanja više neće biti. Dodao je da se radilo o licima koja su bila negativna na virus korona, te su to željeli proslaviti, što je možda i razumljivo, ali da se tako nešto više neće ponoviti.

Iz Gradske organizacije Crvenog krsta obavijestili su dobrovoljne davaoce krvi da će krv moći dati srijedom i petkom od 08.00 do 13.00 časova.

Z. J.

PrethodniPODJELOM PAKETA PRIJEDORSKI ROMI OBILJEŽILI SVOJ DAN (video)
SlijedećiPOČINJE MODERNIZACIJA JAVNE RASVJETE U PRIJEDORU (video)

1 COMMENT