4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

U PRIJEDORU NEMA IDENTIFIKOVANIH SLUČAJEVA AFRIČKE KUGE SVINJA

Najnovije vijesti

Na području grada Prijedora nema identifikovanih slučajeva afričke kuge svinja. Izjavio je to Žarko Tubin, v.d. načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora. On je istakao i da će u narednom periodu formirati Lokalni krizni centar gdje će u saradnji sa Republičkim kriznim centrom sprovoditi sve preventivne mjere u cilju sprječavanja i pojave ove vrste oboljenja.

”Preporuke za poljoprivredne proizvođače su da na svojim objektima pojačaju mjere deratizacije i dezinsekcije objekata sa posebnim akcentom na pacove, da postavljaju dezinfikacione barijere na ulazu i izlazu sa farmi, da svinje drže zatvorene i da izbjegavaju posjete imanjima koje gaje svinje. Ova vrsta oboljenja nije zoonoza i ne prenosi se na čovjeka, ali se vrlo lako i brzo širi. Neki simptomi koji se pojavljuju na svinjama su crvenilo kože, naročito na abdomenu i po ekstremitetima. U tim uslovima svinje otežano dišu i kreću se”, naveo je Tubin.

Republički krizni centar već je zabranio izložbu  stoke, sajmove i rad stočnih pijaca, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova biće vršene i kontrole prometa svinja.

V.N.