U protekla 24 časa na području Prijedora nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze korona virusom, za razliku od prethodnog dana kada je jedno lice bilo pozitivno, saopštio je komadant Štaba za vanredne situacije grada Prijedora, Milenko Đaković. On je dodao da je trenutno 11 lica iz Prijedora pozitivno, a osam ih je oporavljeno.

– Pod zdravstvenim nadzorom je 159 lica, 98 u kućnoj izolaciji, a 61 lice je u karantinu.  Iz zdravstvenog nadzora je izašlo 1.367 lica, a u kovid bolnici trenutno je smješteno osam pacijenata – rekao je Đaković i pozvao građane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera zaštite, bez obzira na to što je došlo do popuštanja mjera.

– Bez obzira na to, dužan sam upozoriti građane da je od danas sve prenešeno na ličnu odgovornost. Moramo biti svjesni da među nama još uvijek ima pozitivnih na virus korona, zbog čega je neophodno nošenje zaštitne maske i rukavica i držanje distance u narednom periodu –upozorio je on.

Lice za koje je dan ranije utvrđeno da je pozitivno na virus korona je zdravstveni radnik zaposlen u bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru.

– Medicinska sestra je sa Odjeljenja interne medicine, a važno je naglasiti da je ona 2. maja, povišene tjelesne temperature testirana na virus, ali je test bio negativan. Upućena je na kućnu izolaciju, a test je ponovljen 8. maja, jer je imala ponovo visoku temperaturu. Taj test je bio pozitivan – rekao je v.d. direktora bolnice, dr Mirko Sovilj i dodao da su odmah nakon toga iz procesa rada isključena sva lica koja su na poslu imala kontakt sa zaraženom medicinskom sestrom i stavljeni su u kućnu izolaciju.

– Radi se o tri doktora specijalista, osam medicinskih sestra i tehničara, dva laboranta i dva nemedicinska radnika – rekao je on i dodao da se zaražena medicinska sestra trenutno osjeća dobro.

Odgovarajući na pitanje novinara kako će u Prijedoru biti obilježen 16. maj gradonačelnik i komadant Štaba za krizne situacije rekao je da neće biti svečanih skupova, te da će RTV Prijedor svoj program tog dana posvetiti ovom značajnom datumu. – Dan grada će biti obilježen polaganjem vijenaca na spomen obilježja bez većeg okupljanja građana, te brojnim emisijama kolažnog tipa koje će pripremiti lokalna RTV Prijedor, a u kojima će govoriti naši sugrađani, muzičari koji su nastupali na proslavama Dana grada i drugim brojnim prilozima, sve u znaku ovog datuma – rekao je Đaković.

I u Prijedoru se od danas uspostavlja javni prevoz uz ograničenja koja su propisana, a ugostiteljima i trgovcima je, kako je omogućeno da sami odrede radno vrijeme, s tim da se ne smije narušiti policijski čas koji počinje u 22.00 časa.

P.Š.

PrethodniVRTIĆ “RADOST” POČEO SA RADOM
SlijedećiBROJNE RADNJE OTVORILE SVOJA VRATA