Novih slučajeva zaraženih virusom korona u Prijedoru nema, a pod zdravstvenim nadzorom je 497 lica, dok je 596 izašlo iz nadzora. Takođe, juče se 15 lica javilo Higijensko-epidemiološkoj službi (HES), a u karantinu u Dvorani „Mladost“ nalazi se 20 osoba. Podaci su ovo koje je danas saopštio prijedorski Štab za vanredne situacije.

Iako su brojke povoljne, ni u kom slučaju ne smije doći do opuštanja, ni kod nadležnih službi ni kod građana, i sve mjere se moraju strogo poštovati, poručio je komandant Štaba Milenko Đaković. – Mi se borimo da nemamo novozaraženih, da se ne stvori šansa za razvoj novog klastera. Ako u tome uspijemo, zaista možemo biti srećni što nismo upali u nepovoljan vrtlog događaja – poručio je Đaković.

On je pohvalio sve one koji rade na suzbijanju virusa korona, a naročito HES i dr Milicu Otković, koja se nalazi na čelu ove službe.

Pohvale za ono što se u Prijedoru radi na suzbijanju širenja virusa korona, kao i na saradnji svih službi, stigle su i od Nenada Stevandića, predsjednika Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije. On je danas posjetio Prijedor, kako bi se izvršila zajednička analiza stanja.

– Sa puno zadovoljstva možemo reći da ovdje nema velike transmisije i da imamo punu kontrolu postojećeg klastera. Više ljudi izlazi iz nadzora nego u drugim mjestima – rekao je Stevandić. On je napomenuo da je sad važno stanje sa zaštitnom opremom za medicinske radnike, dodajući da Tim ima dnevne izvještaje iz svakog doma zdravlja, tako da će se na osnovu toga zaštitna oprema i druga sredstva raspodijeliti prema stvarnim potrebama.

 – S tim u vezi moram pohvaliti prijedorski Dom zdravlja, koji je po slanju izvještaja među prva tri u RS. Jer prva linija odbrane su domovi zdravlja i zato je neophodna maksimalna koordinacija i kontrola. Mjere koje su preduzeli Dom zdravlja i HES u Prijedoru su na zavidnom nivou – ocijenio je Stevandić. Što se tiče prijedorske bolnice, takođe nema zamjerki, a  preporučeno je da se trijažni punkt izmjesti van bolnice. Od ključnog značaja u borbi sa epidemijom je saradnja službi Gradske uprave, Doma zdravlja, bolnice i bezbjednosnog sistema. Trenutno najveći problem za transmisiju su neodgovorni pojedinci, napomenuo je Stevandić, i oni se moraju strogo sankcionisati.

Iz gradskog Štaba saopšteno je da je na žiro-račun za nabavku opreme za prijedorsku bolnicu dosad uplaćeno 165.406 KM. Ujedno je formiran tim predstavnika privrednika i predstavnika bolnice koji će odobravati sredstva za nabavku.

Što se tiče snabdjevenosti u trgovačkim radnjama, ona je dobra i tu problema nema, poručeno je iz Štaba. Takođe, naručena je izrada još 100 kreveta za potrebe karantina, a odsad će grad morati imati pet vrsta karantina.

Z. J.

PrethodniPolicijska uprava Prijedor u akciji dobrovolјnog davanja krvi
SlijedećiSAMOUBISTVO U BLIZINI GRADSKOG STADIONA