U Prijedoru nema potvrđenih slučajeva oboljelih od korona virusa. Uprkos tome, Štab za vanredne situacije donio je nove mjere zabrane, koje se, uglavnom, odnose na rad ugostiteljskih objekata, tržnih i drugih centara.

– Zabranjuje se rad diskotekama, noćnim klubovima, fitnes centrima i dječijim igraonicama. Tržni centri, trgovačke radnje i ugostiteljski objekti mogu da rade do 20 časova, ali se maloljetnim licima preporučuje da ne posjećuju objekte gdje su veća okupljanja – upozorio je Milenko Đaković, komandant Štaba za vanredne situacije.

Pod nadzorom je 41 osoba, od čega 26 muškaraca i 15 žena. Riječ je o onima koju su došli iz zemalja zaraženih korona virusom, ali njihovo zdravstveno stanje je dobro, potvrdila je doktor Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Prijedoru.

– Apelujem na građane koji dolaze iz inostranstva da se jave u Higijensko-epidemiološku službu, da bismo imali u potpunosti zdravstveni nadzor nad njima. Trenutno, u kućnoj izolaciji nema nikoga od naših građana. Što se tiče pojma karantina, zamolila bih da ne koristimo taj termin, jer karantin podrazumijeva neke druge mjere – istakla je ona.

Od ponedjeljka na snagu stupa zabrana rada svih svadbenih salona. Preporuka je da djeca ne idu u vrtiće, a građanima koji su na privremenom radu u inostranstvu savjetuje se da ne dolaze kućama dok se situacija ne stabilizuje.

– To nije zabrana, već preporuka. Zatim nalažu se pojačane mjere dezinfekcije i higijene u svim objektima gdje boravi veći broj ljudi – rekao je gradonačelnik.

Iz Štaba je poručeno građanima da se pridržavaju mjera, te da posebnu pažnju posvete ličnoj higijeni i pranju ruku. U slučaju respiratornih oboljenja, preporuka je da se telefonom jave porodičnom ljekaru. Do sada su iz Prijedora testirane dvije osobe, ali je utvrđeno da nemaju opasni virus.

B. Dakić

PrethodniDO 31. MARTA FINANSIRANJE ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA SVE GRAĐANE
SlijedećiREZERVNI TERMIN FESTIVALA POZORIŠTA OD 25. DO 31. MAJA (video)