U Galeriji “Sreten Stojanović” sinoć je održan koncert klavirskog dua kojeg čine Jakša Zlatar i Alberto Frka iz Hrvatske. Poznati pijanisti već 10 godina nastupaju zajedno, a ovo im je bilo prvo gostovanje u našem gradu.

Jakša Zlatar profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Puli. U njegovoj klasi diplomiralo je preko 40 studenata. Mnogi od njih danas su profesori u muzičkim školama širom Hrvatske i Slovenije. Njegov student bio je i Ivo Josipović.

 – Sada imamo jednu mini turneju. Prvi koncert smo održali u Banjoj Luci, pa samo došli kod vas. S obzirom da klavirski duo nije toliko popularan kao solo klavir, do sada je publika reagirala vrlo pozitivno i nama je uvijek drago doživjeti takvu reakciju – rekao je Zlatar.

Alberto Frka godinama sarađuje sa Zlatarom. Iako mu je medicina bila prvi izbor, ipak je muzika presudila. Nakon završetka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Frka je diplomirao klavir u Parizu. Danas živi i radi u Dubrovniku.

– Upoznali smo se na seminarima u Dubrovniku.  Tada sam bio student klavira u Parizu, a dolazio sam ljeti na seminare, profesor Zlatar je tada već vodio međunarodne seminare.  Od toga je prošlo 25 godina. Klavirski duo je dosta neuobičajen za slušanje i mislim da na te drugačije stilove publika baš lijepo reagira – rekao je Frka i dodao da tada klavir zvuči kao cijeli orkestar.

Ovaj koncert organizovala je Muzička škola “Savo Balaban”, na zadovoljstvo brojnih Prijedorčana koji su ispratili ovaj koncert.

M.Šodić

PrethodniPOZIV NEZAPOSLENIM LICIMA ZA OBUKU ZA RAD NA CNC MAŠINAMA (video)
SlijedećiPočela sjetva rasada (video)