18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

U PRIJEDORU OKO 3.000 AKTIVNIH DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

Najnovije vijesti

Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor broji oko 3.000 aktivnih dobrovoljnih davalaca krvi, što je čini jednom od najhumanijih organizacija u Republici Srpskoj. Tokom protekle godine organizovali su brojne akcije, kako bi pomogli onima kojima je krv prijeko potrebna. Naš sugrađanin Mirko Čelica Mita u ovoj humanoj misiji je 47 godina, a za to vrijeme je 107 puta darovao krv.

Mirko Čelica Mita
Mirko Čelica Mita

– Sve je počelo 1968. godine, tada sam prvi put dao krv, u to vrijeme još sam se školovao za rudarskog mehaničara u Ljubiji. Dao sam više od 40 litara krvi. Nema veće radosti, kada znate da ste pomogli nekom ili mu spasili život – kaže Čelica.

Sekretar ove organizacije Zoran Veselinović je rekao da dobrovoljno davalaštvo u Prijedoru ima dugu tradiciju.

Zoran Veselinović
Zoran Veselinović

– Naša značajna aktivnost jeste animiranje mladih ljudi da daruju ovu dragocijenu tečnost. U tome iz godine u godinu i uspjevamo kada realizujemo akciju “Moje prvo darivanje krvi” tokom koje se prijavi oko 200 srednjoškolaca – kaže Veselinović.

Darivanje krvi je dobrovoljno, anonimno i besplatno, bezbolan je proces koji može oduzeti malo vašeg vremena, mala je cijena za ono što možete postići ovim humanim činom. Ukoliko do sada još uvijek niste darovali krv, odvažite se, uvidjet ćete koliko je dobar osjećaj pomoći nekome. Vaših 30 minuta je nekome poklon za cijeli život! Hvala na humanosti!

M.Stegić

foto: Giga