Na području grada Prijedora djeluje preko stotinu nevladinih organizacija. Njih 80 je svoju djelatnost između ostalog evidentiralo i u gradskoj upravi.

Iz budžeta Grada Prijedora prošle godine izdvojeno je 58 000 KM za realizaciju projekata registrovanih nevladinih udruženja, a po osnovu raspisanog javnog konkursa za izbor najpovoljnijeg projekta u oblastima: zapošljavanja, socijalne zaštite, kulture, obrazovanja, jačanja demokratskog društva, ljudskih prava, razvoja sporta, ekologije, zdravstva, turizma, privrede i poljoprivrede. Isti iznos predviđen je i ove godine, a svi projekti moraju se realizovati na području Prijedora.

Pored toga iz budžeta grada za ovu godinu biće izdvojeno i 90 000 KM za finansiranje humanitarnih udruženja, te 22 500 maraka za rad Udruženja nacionalnih manjina.

Prošle godine pravo na sredstva socijalno-humanitarnih udruženja ostvarilo je 10 organizacija, dok su sredstva za rad udruženja nacionalnih manjina dobila četiri prijedorska udruženja,  Slovenaca ,,Lipa,,, Ukrajinaca ,,Kozak,,, Udruženje  Roma i Udruženje Čeha ,“Česka beseda,,.

P.Š.