-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

U PRIJEDORU U SKOROJ BUDUĆNOSTI NOVIH 102 SOCIJALNA STANA

Najnovije vijesti

Trenutno  grad Prijedor raspolaže sa pet socijalnih stanova, koji su na upotrebu predati 2013. godine kada je gradska administracija usvojila Strategiju neprofitnog-socijalnog stanovanja. -U toku je izgradnja stambene zgrade na Pećanima gdje će još 50 porodica dobiti socijalne stanove. Taj broj biće povećan za još 52 stana u dvije stambene jedinice čija izgradnja bi trebala početi iduće godine-rekla nam je Rajka Zdjelar viši stručni saradnik za komunalne poslove  grada Prijedora.

Ovakav oblik stambenog zbrinjavanja porodica koje nisu u mogućnosti da imaju vlastiti stambeni objekat ili plaćaju tržišnu cijenu zakupnine odavno se primjenjuje u razvijenim evropskim zemljama. Zahvaljujući ažurnosti gradske administracije i pomoći CRS-a međunarodne humanitarne organizacije za podršku izbjeglom i raseljenom stanovništvu  Prijedor je u BiH prvi dobio socijalne stanove.

Njihovom izgradnjom omogućuje se određenim ciljnim grupama da riješe svoje stambeno pitanje kroz zakup do trajnog rješenja, kažu u Odjeljenju za stambeno komunalne poslove. Inače, korisnici stan ne mogu  otkupiti jer on su vlasništvo grada, a za sada pravo na dobijanje ovakvih stanova imaju izbjegla i raseljena lica.

P. Š.