16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

U PRIPREMI MONOGRAFIJA PRIJEDORSKE BORAČKE ORGANIZACIJE (VIDEO)

Najnovije vijesti

Sjećanje na 43. motorizovanu brigadu, 5. kozarsku brigdadu VRS, 7. odred specijalne policije i druge jedinice MUPa RS koje su učestvovale u Odbrambeno otadžbinskom ratu čuva i njeguje Boračka organizacija grada Prijedora.

Uveliko traju pripreme za obilježavanje Dana prijedorskih brigada, a tom prilikom 6. septembra posthumno će biti dodijeljeno 28 odlikovanja. U pripremi je i monograija prijedorske boračke organizacije, navodi njezin predsjednik Zoran Predojević,  kojom će se obuhvaiti  ratni put prijedorskih brigada.

– Naša ideja je da ona nosi naziv „Monografija Boračke organizacije grada Prijedora“ u kojoj bi se našlo mjesta za ratni put prijedorskih ratnih brigada, a bilo bi riječi i o dešavanjima 1991. i 1992. u ovom gradu. Ona će biti kvalitetna, sa izvornom dokumantacijom. Ništa uljepšano, ništa izmišljeno, samo činjenice o oneme što se dešavalo u ovom gradu – navodi Predojević.

Kada je riječ o spomen pločama, otkrivanjem i osveštavanjem spomenika u Donjim Orlovcima  na području prijedorske Boračke organizacije taj posao je kompletiran. Održavanje ovih spomen obilježja dužnost je Mjesnih boračkih organizacija, i u najvećem broju slučajeva tu nema problema, kaže Predojević, prije svega zbog snažnih emocija koje ih vežu za borce čija su imena uklesana na spomen pločama.

– Mislim da će održavanje morati preuzeti neka od institucija u gradu Prijedoru. Najbolje bi bilo da to radi naše komunalno preduzeće, koje bi trebalo da održava bar ove centralne spomenike, kao što je Omarska, Gornji Orlovci, Brezičani, Ljubija i drugi spomenici.

O tome ćemo morati sjesti i porazgovarati sa loklanom upravom, kako bi dogovorili kako održavati spomenike na području Prijedora – kaže Predojević.

On je naglasio da i dalje postoji problem sa spomen pločama koje su postavljene u krugu preduzeća, jer kad dođe do privatizacije novi vlasnici najčešće traže da ploče budu izmještene. On dodaje da je najsvježiji takav slučaj u „Veleprometu“ odakle će spomen ploča biti izmještena i biti postavljen ispred društvenog doma u Brezičanima.

Uskoro i video prilog!

Z.J.