12.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

U PROIZVODNJI JABUKE CIJENA NAJVEĆI PROBLEM

Najnovije vijesti

Jabuka, simbol zdravlja, je jedna od rijetkih voćki koja ima svoj dan u godini, a to je 20. oktobar. Ovo je ujedno i najzastupljenija voćka u Potkozarju u kojem je iz godine u godinu sve veći broj intezivnih proizvođača ovog voća. Jedan od njih je i Mladen Marjanović iz Gomjenice, koji se ovom proizvodnjom bavi punih 15 godina.

Po njegovim riječima gajenje jabuke  može biti unosan porodični biznis. Međutim,  on sa sobom nosi određene probleme i poteškoće.

jabuke

Ono što  voćare najviše muči je otkup proizvoida. Često  dolaze u situaciju da konzumnu jabuku, u jesen, nisu u mogućnosti prodati po realnoj cijeni, već  ispod one kojom pokriva osnovne troškove.

-To se ne bi dogodilo da ovaj dio Potkozarja ima bar jednu veliku hladnjaču u kojoj bi voćari mogli odložiti svoje proizvode i sačekati povoljniju tržišnu cijenu- kaže Marjanović koji iz svog višegodišnjeg iskustva tvrdi da ovaj prostor ima odlične klimatske i geografske uslove za proizvodnju ovog svih vrsta jabuke. Inače, na ovom području vrlo se uspješnom pokazalo nekoliko sorata među kojima: ajdared, zlatni delišec, greni smit i gala.

pripremio: P.Š.