22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

U RAKELIĆIMA ODRŽANI 27. SUSRETI BORACA 4. BATALJONA (video)

Najnovije vijesti

Susreti boraca Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade održani su juče u Rakelićima. Ovaj bataljon brojao je oko 2.000 boraca, njih 36 ugradilo je svoje živote u temelje Republike Srpske, a 163 boraca je ranjeno. 

Borci koji su stajali u redovima ovog bataljona, tokom ratnog puta pokazali su kako svojim junaštvom i jedinstvom mogu da izvrše najkompleksnije zadatke. Na to je svakako ponosan komandant ovog bataljona, Borislav Bojić. – Na mnogim ratištima smo bili, branili smo srpski narod na ovim prostorima, a naša obeveza danas je da se prisjetimo svih onih koji su svoj život položili za Republiku Srpsku – dodao je Bojić.

Kod spomen-ploče poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu služen je parastos i zapaljene su svijeće. Brojne delegacije položile su vijence. Za Rajka Marića, jednog od starješina i Rajka Surtova, komandira Prve čete 4. Bataljona, ovi susreti znače mnogo. – Nastojimo da očuvamo tradiciju, da se svake posljednje nedjelje u septembru okupimo na ovom mjestu. Da se prisjetimo tih dana kada smo svi zajedno bili rame uz rame – rekao je Marić. – Da se vidimo, da se okupimo, da evociramo uspomene na one ratne dane. A, ujedino da pokušamo da razgovaramo o ostvarivanju prava boraca, a tu prije svega, mislimo na povećanje boračkog dodatka – dodao je Surtov.

Borci ovog bataljona kažu da je njihova obaveza da se svake godine okupljaju na ovom mjestu. Na njihovu svečanost u Rakeliće su došli su i Dušan Đenadija, komandant Prvog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade i Zdravko Torbica, bivši komandir u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja Prijedor. – Ujedino da se zahvalim borcima koji su dolazili kada je nama bilo teško. Moj bataljon je odlazio više puta da pomogne na drugim pravcima, jer smo svi željeli da damo svoj doprinos. A, bilo je i momenata kada je bilo teško i Prvom bataljonu kada su borci Četvrtog bataljona pritekli u pomoć – dodao je Đenadija. – Kao pripadnik MUP-a sa ovim bataljonom susreo sam se na novogradskom ratištu u odbrani zapadnog djela RS. Uz pomoć Četvrtog bataljona i ostalih pripadnika vojske RS, neprijatelj ni koraka nije maknuo prema gradu Prijedoru – poručio je Torbica.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković rekao je da su pripadnici ove jedinice na svim ratištima časno branili svoje. – Grad Prijedor godinama podržava ove susrete boraca, kada se borci druže, evociraju teške uspomene i prisjećaju se svojih poginulih saboraca – poručio je Đaković. 

Susretima boraca u Rakelićima, prisustvovao je i Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

M.Šodić