Mještani  Rakelića tradicionalnim narodnim zborom obilježili su veliki hrišćanski praznik Veliku Gospojinu. Okupljanje je ove godine, zbog pandemije virusa i zaštitnih mjera nadležnih Štabova ,  organizovano u manjem broju. Sveštenik Milorad Đurđević, paroh parohije  Rakelićke,  ističe  da je  riječ o  zavjetnoj  slavi pri crkvi u Rakelićima i ovoj parohiji.Naš narod poštuje bogorodične praznike u jednoj velikoj mjeri , jer i samo vrijeme posta dovodi ljude do crkve, tako da su u ove dane malo više vezani za crkvu- kaže paroh Đurrđević.

U rakelićkoj parohiji  pored nove crkve  je i stara crkva brvnara, jedna  od nekoliko u ovom dijelu Potkozarja .Pored nje,  crkve brvnare  nalaze se  i u Marićkoj , Busnovima, Jelićkoj, Omarskoj a ova u Rakelićima jedina je  koja je ostala neobnovljena. Paroh Đurđević ističe da su ove godine počeli i aktivnosti na njenoj obnovi. -Nastavićemo u narednom periodu bez obzira na okolnosti koje su takve kakve jesu. Naš narod zna da su njihovi preci gradili ovu crkvu , kako su je oni gradili tako ovi danas mogu i da je obnove i sačuvaju. Jer ako  se moglo u ona vremena, koja su možda bila i teža i takva kakva jesu , ako se mogla sagraditi ondašnjim tehnikama i u ondašnjim uslovima, može se i danas  popraviti i dovesti u pristojno stanje da ta  crkva bude i vjerski i kulturni spomenik ovog kraja. – poručuje paroh Đurđević.

Radomir Rujević, predsjednik  Savjeta mjesne zajednice Rakelići ,  istakao je da zbor uoči Velike Gospojine ima dugu tradiciju. -Smanjen je broj okupljenih , vidite nema ni šatora , nema ništa, ali narod dolazi na bogoslužnje i želi da se druži- kaže Rujević. Danas je parastosom, polaganjem cvijeća  i paljenjem svijeća odata počast poginulim borcima ovog kraja. U parohiji Rakelići ima oko 700 domaćinstava. Samo nekoliko porodica boravi u inostranstvu, ali godišnje odmore provode u svom rodnom mjestu u  koje  se vraćaju i oni koji su u nekoj od evropskih zemalja  zaradili penziju.

M.Z.