Po deveti put, skokom preko kože, brucoši Rudarskog fakulteta u Prijedoru simbolično su zakoračili u rudarsku profesiju. Prije samog skoka, tradicije koja seže od srednjeg vijeka, brucoši su bili u potrazi za bruc-majorom Vladimirom Mikanovićem, iskusnijim kolegom od kojeg mladi studenti traže da ih primi u rudarsko bratstvo.

– To je viševjekovna rudarska tradicija. Nekad su mladi rudari preskakali okno, ali ona su postajala sve veća i veća, tako da se sad simbolično preskače koža. Tim skokom mladi rudari dokazuju da su spremni i zreli da uđu u svijet rudarstva – pojasnio je bruc-major Mikanović.

Među brucošima koji su skočili preko kože je i Banjalučanka Nataša Džajić, koja je ovim nastavila porodičnu tradiciju.

– Velika mi je čast što sam u ovome mogla učestvovati. Nadam se da ću po završetku studiranja naći dovoljno dobar posao, jer želim da ostanem u svojoj zemlji – rekla je Džajićeva.

Ove godine upisano je 17 brucoša. Pandemija, epidemiološke mjere, prekid nastave u srednjim školama, sve to imalo je uticaja na upis novih studenata, kaže dekan Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić.

– Mi se, u poslјednje dvije godine, krećemo oko te cifre od sedamnaest studenata. Ove godine organizujemo studijski program Geološko inženjerstvo. Pošto imamo dva studijska programa prvog ciklusa, a nastavna grupa može da broji minimalno 15 studenata, u dogovoru sa banjalučkim Univerzitetom odlučeno je da prvu godinu imamo na Geološkom inžinjerstvu, a kolege koje budu želјele da studiraju Rudarstvo, moći će da izvrše prepis na taj program u drugoj godini – pojasnio je Malbašić.

Pored tradicionalnog uvođenja brucoša u rudarski esnaf, održana je svečana dodjela diploma za petoro studenata prvog ciklusa studija, te za dvoje sa drugog ciklusa, koji su dobili zvanje mastera rudarstva. Svoju diplomu rudarskog inženjera preuzeo je Milan Basrak.

– Ljubav prema rudarstvu rodila se, jer mi je djed bio rudar. Slušajući njegove priče, i ja sam poželio da krenem njegovim stopama. Plan za dalјe je završavanje pripravničkog staža, polaganje stručnog ispita i rad u struci – rekao nam je Basrak.

Iz Rudarskog fakulteta rekli su da najveći broj studenata koji ovdje steknu diplomu nađe zaposlenje. To su ilustrovali podatkom da se poslјednje tri godina više od pola svršenih studenata zaposlilo u roku od šest mjeseci od sticanja diplome. Skok preko kože tradicionalno se obilјežava povodom Svete Varvare, zaštitnice rudara. Bijenalnog je karaktera, a održava se od 2004. godine.

Z. J.