U prvih devet mjeseci ostvareni su respektabilni rezultati zapošljavanja. Cilj je postići rezultate iz prethodne dvije godine uz mogućnost prebačaja. Mjesec septembar pokazao je najbolje rezultate u zapošljavanju, saopštio je Zdravko Suvajac, rukovodilac prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje.

– U septembru tekuće poslovne godine imali smo 641 aktivno traženih zaposlenja u šest opština Filijale Prijedor od čega se 80 odsto odnosi na grad Prijedor. To je u poređenju za isti period prošle godine za 11 odsto više. Što se tiče biroa Prijedor u mjesecu septembru zaposleno je 423 aktivna tražioca posla, što je za 23 odsto više u odnosu na septembar prošle godine – rekao je Suvajac.

U toku je i završnica realizacije svih projekata u funkciji zapošljavanja i zadržavanja mladih, zapošljavanja u privredi, pripravnika, zapošljavanja djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Suvajac navodi i ostale aktivnosti.

– Trenutno je aktuelan projekat Startup gdje učestvuje Vlada Srbije sa 1 000 000 evra, a Zavod za zapošljvanje sa 1 644 170 KM. Skoro je bio upravni odbor, realizacija je završena. Mi smo imali 15 aplikanata od kojih su na prvoj sesiji prošla tri aplikanta, dva iz Prijedora. Jedan dio sredstava je osta neutrošen i već je najavljeno od strane ministra i direktora Zavoda za zapošljavanje da će oko 800 000 KM preostalih sredstava biti plasirano kroz projekat Startup. Biće raspisan dodatni javni poziv tako da će moći lica koja aktivno traze posao aplicirati – ističe Suvajac.

Sredstva će se dodjeljivati u zavisnosti od sektora u koji se ulaže. Prednost imaju realni sektor i privreda, posebno proizvodnja, građevina, IT tehnologija,  dok je najmanje sredstava namjenjeno za uslužne djelatnosti. U Filijali Prijedor imanju optimistične stavove da će do kraja poslovne 2019. godine ostvariti rekordne rezultate u zapošljvanju.

Violeta Repajić

PrethodniEDICIJA „OVJENČANI“ NA SAJMU KNJIGA U BEOGRADU
SlijedećiPONIŠTENO IMENOVANJE DIREKTORA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD