Među 31 odbornikom u novom sazivu Skupštine grada Prijedora, biće i šest žena, što je za jednu manje u odnosu na prošli saziv. U skupštinske klupe sješće Slavica Popović iz DNS-a, Biljana Knežević iz SDS-a, Miljana Kos iz SP-a, Azra Pašalić iz Pokreta za Prijedor, Almasa Mušić iz SDA, te nezavisni kandidat, Slađana Radaković.

Interesantno je da nijedna odbornica iz prošlog saziva nije obnovila mandat. Takođe, SNSD koji je osvojio najviše odborničkih mandata u Prijedoru, nema nijednu pripadnicu ljepšeg pola.  Pašalićeva, koja ima dugogodišnje iskustvo u politici, zahvalna je svima koji su joj ukazali povjerenje. Tvrdi da će se zalagati za bolji položaj mladih i žena.

– U našem sistemu još nije prepoznata vrijednost žena. Svaka država koja je razvijena, bitne funkcije povjerava upravo ženama – istakla je ona.

Za veću ravnopravnost žena boriće se i Almasa Mušić iz SDA. Prvi put će biti dio lokalnog parlamenta.

– Kao što i sami znate, veoma je mali broj žena koje su ušle u Skupštinu grada. Samim tim, ravnopravnost nije na zadovoljavajućem nivou, kako ovdje, tako ni u drugim sferama života. Takođe, budući da dolazim iz reda bošnjačkog naroda, boriću se i za veća prava Bošnjaka povratnika – istakla je Mušićeva.

Da su žene stub političkih partija smatra i Slavica Popović, koja je za odbornika kandidovana ispred DNS-a. Njeno mišljenje dijeli i SDS-ova Biljana Knežević, koja je osvojila i najveći broj glasova unutar stranke.

– Žene mnogo odgovornije pristupaju rješavanju svih političkih pitanja. Na neki način ovo pokazuje da smo mi “muško” društvo i da politika pripada muškarcima – istakla je Popovićeva.

– Žao mi je što je u ovom sazivu malo žena, ali i one treba da se bore za svoj položaj, jer žena koja ima želju, volju i ambiciju može mnogo toga da ostvari. Sigurno je da će rad u Skupštini biti posvećen i ženama. Mislim da žene treba da podržavaju jedna drugu – smatra Biljana Knežević.

B. D.