Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je MUP Srbije 8. maja, po potjernici MUP-a Republike Srpske, uhapsio osumnjičenog za ubistvo koje je izvršeno prije godinu dana u Prijedoru, a koje je naručio Dalibor Railić, osumnjičeni nalogodavac i ubistva načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.
“Povezujemo ga sa izvršenjem ubistva načelnika Bašića, to jest, da je narudžba za to ubistvo bila od istog čovjeka – Railića kojeg smo već uhapsili i nalazi se u zatvoru. Tako da ćemo riješiti i jedno ubistvo koje je ostalo iz prethodnog perioda”, rekao je Lukač poslije sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.

Lukač je rekao novinarima u Beogradu da je osumnjičeni uhapšen 8. maja, te da će biti izručen Republici Srpskoj.

On je istakao da policija Srpske ima dovoljno materijalnih dokaza koji uhapšenog povezuju sa izvršenjem ubistva.

“Riječ je o ubistvu koje je bilo prije godinu dana. Mi imamo već dovoljno dokaza da to lice povezujemo sa izvršenjem tog ubistva i povezujemo narudžbu tog ubistva sa Railićem koji se nalazi u zatvoru i koji je naručio i ubistvo našeg načelnika Bašića u Prijedoru”, rekao je Lukač.

Lukač je rekao da je fokus današnjeg razgovora sa ministrom Vulinom bio na borbi protiv organizovanog kriminaliteta i naveo da kriminalci iz Republike Srpske najčešće poslije izvršenja težih krivičnih djela bježe na teritoriju Srbije, ali i obrnuto.

“Imali smo u prethodnim godinama slučajeve da su poslije nekih ubistava koja su se dešavala na teritoriji Srbije, bježali u Republiku Srpsku. Ta lica su bila uhapšena i izručena Srbiji da bi bili procesuirani, kao što imamo sada slučaj sa ovim licem koji je po našoj potjernici uhapšen na teritoriji Srbije i biće izručen u Republiku Srpsku da bi ga u potpunosti procesuirali”, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa Vulinom bilo riječi i o svim drugim vidovima saradnje dva ministarstva, koja je veoma dobra.

“Poslije ovog sastanka i razgovora nastavićemo da radimo na još većem nivou, uvezujemo naše saradnike, naše načelnike, policajce na nižim nivoima, koji na operativnom planu sarađuju svaki dan, da veoma brzo i efikasno razmjenjuju informacije koje dovode do toga da imamo i efikasno izvršenje zadataka na terenu”, rekao je Lukač.

On je izrazio zahvalnost MUP-u Srbije na čelu sa Vulinom, zato što, kako je naveo, prepoznaje sve potrebe MUP-a Republike Srpske, i istakao da i posljednje aktivnosti dokazuju da je saradnja svakog dana sve bolja i bolja.

SRNA

PrethodniMARIJA GNJATIĆ OSVOJILA DVA SREBRA  U HERCEG NOVOM
SlijedećiSREDNJOŠKOLCE ČEKA POSAO